Anticena Zlatý citron, kterou dostal moderátor Luboš Xaver Veselý od Českého...

Anticena Zlatý citron, kterou dostal moderátor Luboš Xaver Veselý od Českého filmového a televizního svazu. (29. ledna 2020) | foto: Luboš Xaver Veselý

Xaver vydražil anticenu Zlatý citron, výherce aukce zaplatí přes sto tisíc

  • 92
Moderátor Luboš Xaver Veselý před dvěma týdny dal do dražby na internetovém portálu Aukro takzvanou anticenu Zlatý citron, kterou mu v lednu udělil Český filmový a televizní svaz. Cena se nakonec vyšplhala na 112 200 korun.

Moderátor, který kromě své vlastní XTV působí také v Českém rozhlasu, cenu nabídl do aukce v neděli 26. ledna. 

Výherce kromě plakety ve žlutých deskách s logem cen Trilobit, jejichž součástí tato anticena je, dostane také i samotný zlatý citron. Ten, jak Xaver sám upozornil, je pouze ovoce nabarvené zlatou barvou.

Aukce začala na tisíci korunách a během pár hodin od zahájení dražby se již cena pohybovala v řádech desetitisíců. Dohromady přihazovalo devět lidí. Dražba skončila v neděli večer a v posledních chvílích cena vystoupala až na finálních 112 200 korun.

Myslíte si, že si anticenu Veselý zaslouží?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 18. února 2020. Anketa je uzavřena.

Moderátor již předem avizoval, že peníze chce použít na financování provozu své XTV. Částka, pokud ji vítěz skutečně pošle, tedy poputuje na transparentní účet. „Upřímně děkuji všem dražitelům, chápu toto jako výrazné gesto směrem k vyvažování atmosféry ve společnosti,“ uvedl Veselý na své facebookové stránce.

Moderátor byl jediným oceněným, který si anticenu Zlatý citron osobně převzal. Kromě něj ho dostal také majitel TV Barrandov Jaromír Soukup a moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková.

KOMENTÁŘ: Díky, že jste mě znectili. Jak autorům anticen vypálit rybník

Během předávání cen také promluvil v přímém přenosu vysílání České televize. „Jsem rád, že si tuto cenu mohu převzít, protože mám za to, že jediným arbitrem úspěchu nebo neúspěchu v naší branži je divák nebo posluchač,“ řekl a dodal, že porota se pouze snaží zostudit tvůrce místo toho, aby jim nabídla spíše konstruktivní kritiku.

Veselý byl nedávno terčem kritiky pořadu Newsroom České televize kvůli rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem. Pořad tvrdil, že se dopustil porušení kodexu ČRo. Veselý ho tehdy v reakci na to označil za „nejodpornější bulvár“. Vedení ČRo to, že šlo o porušení kodexu, odmítlo. 

Veselý je nyní také jedním z kandidátů do Rady ČT.


Video