Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušit předplacenou televizi není věda, výpovědní lhůta je obvykle měsíc

  9:00
Objednání služeb televizního operátora je otázkou několika kliknutí, jejich výpověď ale zabere obvykle více času. Někdy na zrušení služby stačí pár kliknutí, někdy je potřeba počítat s výpovědní lhůtou.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Ideální při rušení internetové či satelitní televize je, když jde předplatné během pár kliknutí ukončit a třeba se za pár měsíců vrátit. S podobným konceptem přišel už před lety Netflix –  u něho si zákazník kupuje měsíční předplatné, které může kdykoliv vypovědět. Na další měsíc se už platba nestrhne. A když se třeba za dva tři měsíce zákazník rozhodne, že Netflix zase chce, jednoduše odkliknete obnovení předplatného a tím i měsíční platby.

U každého operátora se podmínky liší, ale obecně se ale dá říci, že zatímco předplacené televizní balíčky jdou odhlásit jedním kliknutím, v případě smlouvy s operátorem je třeba smlouvu nejprve ukončit.

„Co se týče výpovědi smlouvy, zde se uplatní obecné podmínky pro výpověď jako pro kteroukoli jinou službu elektronických komunikací. Podle § 63 odst. 1 písm. g) ZEK výpovědní doba nesmí překročit 30 dnů,“ uvedla Tereza Meravá z tiskového oddělení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ)

Odstoupení od smlouvy je proto nutné doručit příslušnému televiznímu operátorovi, a to – elektronicky (e-mailem nebo vyplněním formuláře na webových stránkách), písemně nebo telefonicky na infolince.

„Standardní výpovědní doba činí 30 dnů. Ke zrušení smlouvy stačí poslat podepsaný dopis nebo ještě jednodušeji odeslat e-mail z ověřené adresy, ve kterém bude číslo smlouvy a projev vůle smlouvu vypovědět, nic dalšího není potřeba,“ popsal Jan Schöppel, marketingový ředitel značky Telly, která  se specializuje na sportovní přenosy, ale v nabídce má i klasické televizní stanice. Důležité je mít oficiální potvrzení, že čerpání služby skončilo.

„U televizních balíčků jsou smlouvy uzavírané na dobu neurčitou. Stejně tak u internetového připojení nebo mobilního volání. V případě balíčku Sport Online, která zahrnuje pouze sportovní kanály, jde o předplatné,“ doplnil Schöppel.

U O2 TV platí, že sportovní balíčky se kupují formou předplatného. „U předplacených služeb jako je například balíček O2 TV Sport Pack není výpovědní doba žádná. Zákazník si sám může kdykoliv službu zrušit,“ uvedl mluvčí O2 TV David Solnař.

Právě forma předplatného je pro odstoupení od smlouvy nejjednodušší. V zákaznické zóně stačí platbu na další období zrušit, podobně jako u Netflixu. Lze to udělat kdykoliv a nakoupená služba je k dispozici do té doby, než vyprší předplatné.

Skylink takto umožňuje zrušit celé předplatné. Neplatí to pouze v případě, že jde o smlouvu uzavřenou v akci za symbolickou korunu nebo smlouvu se závazkem na 24 měsíců. V tomto případě je potřeba vyplnit na webových stránkách formulář o ukončení smlouvy.

Srovnání streamovacích služeb. Kde za oblíbené televizní seriály ušetříte?

Vodafone TV má rovněž měsíční výpovědní lhůtu. Samostatná služba internetové televize není s časovým závazkem a lze ji kdykoli vypovědět. Složitější to je, pokud máte společně s televizí objednaný třeba mobilní tarif.

„Lidé si často služby kupují v nějaké společné nabídce – pevný internet, mobilní tarif a televize a například ještě třeba využijí slevu na telefon. Pak se podmínky liší,“ upozornil vedoucí externí komunikace Vodafonu Ondřej Luštinec. Výpověď lze podle něj provést elektronicky. „Výjimkou jsou televizní služby poskytované zatím na platformě bývalé firmy UPC – tam je povinnost doručit nám písemnou výpověď vždy,“ doplnil. Vodafone provozuje původní televizi bývalé firmy UPC, kam postupně zákazníky převádí.

V případě T-Mobile TV se smlouva uzavírá na jeden či dva roky, případně na dobu neurčitou. Stejně jako u ostatních si zákazníci k televizi často pořizují také internetové připojení a mobilní tarif a je potřeba si pohlídat, které další služby chcete odhlásit.

Pozor na vrácení zapůjčených koncových zařízení

Pokud má ale zákazník zapůjčený či pronajatý set-top box nebo router, je potřeba jej vrátit, jinak by operátor mohl vymáhat smluvní pokutu. V případě Telly je lhůta pro vrácení desetidenní, klienti Skylinku a Vodafone na to mají 14 dnů. Naopak O2 TV neumožňuje set-top box za 4 140 korun vrátit. U T-Mobile TV set-top box nelze koupit, pouze si ho zákazník musí pronajmout za 50 korun měsíčně.

Pokud jsou však zařízení pronajata nebo instalována v cenově zvýhodněné akci, může operátor v případě dřívějšího ukončení smlouvy požadovat doplacení obvyklé ceny za instalaci, respektive pronájem. Výše doplatku není jednotná, konkrétní částka je uvedena ve smlouvě s operátorem.

Celkově podle spotřebitelské organizace dTest mírně roste počet stížností na operátory, statisticky ale spory bývají vyřešeny ve prospěch koncového zákazníka. Častým svárem je reklamace chybného vyúčtování, tu ale společnosti zpravidla uznávají. „Není-li tomu tak, má spotřebitel možnost obrátit se na ČTÚ,“ poradila ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

„ČTÚ stížnosti zákazníků placených televizních služeb neeviduje odděleně. Stížnosti týkající se konkrétní služby (třeba i TV) jsou zahrnuty ve stížnostech na služby elektronických komunikací, tedy například na účastnické smlouvy, na vyúčtování a podobně. Za I. čtvrtletí roku 2021 evidoval ČTÚ celkem 537 stížností účastníků/uživatelů služeb elektronických komunikací. To je z hlediska stížností obdobný počet jako v předcházejícím čtvrtletí, kdy jich bylo zaznamenáno 544,“ dodala Tereza Meravá.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...