| foto: TV Prima, Mediahub

Víra v magii i nečekaně pokrokové Uhersko, takový je dobový seriál “1890”, který uvede TV Prima

Na začátek roku 2018 připravila televize Prima novinku z produkce slovenské televize JOJ – třináctidílný seriál 1890.

"Jedná se o příběh situovaný do konce 19. století a děj se odehrává v lokacích slovenského Gemeru a okolí zámku Betliar. V hlavních rolí se objeví Ján Koleník a Stanislav Majer, sekundují jim například Vica Kerekes nebo Filip Kaňkovský," uvádí v dnešní tiskové zprávě TV Prima Jana Mrákotová . 

Mladý, přesto již svými moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu, a povinnost s ním spolupracovat, není vůbec po chuti… A zdá se, že Martonův pobyt nevyhovuje ani místním, k technickým novinkám nedůvěřivým obyvatelům, kteří před vědou upřednostňují víru v magii a pověry; vyšetřovatelova přítomnost je trnem v oku i obyvatelům zámku – mocné šlechtické rodině Wisniewských, ve které má každý své tajemství…

Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka natolik jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to ani není jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti… Marton s Černým tedy stojí před nelehkou výzvou – překonat vzájemné nesympatie a společně pátrat po zvráceném pachateli, kterým je podle vesnických povídaček nadpřirozený „Démon“… Podle Martonovy teorie je to ale první sériový vrah v dějinách Uherska.

TV Prima

TV Prima

Na natáčení dobového seriálu vzpomíná Ján Koleník: „Každý vědecký nebo technický vynález byl v té době výrazným krokem vpřed. Oblast Uherska byla tehdy velmi pokroková. Dozvěděli jsme se, kdy vznikl fotoaparát, daktyloskopie, ale i o spoustě věcí denní potřeby, které bychom v té době vůbec nečekali. Například tropické ovoce na stolech, ústřední topení s radiátory, rychlovarné konvice, elektrické pece a podobně,“ uzavírá Ján Koleník.

První díl vysílá Prima již tento pátek 5. 1. 2018 ve 20.15.


Video