| foto: Mediahub

V Maďarsku vyšetřují kauzu pozměněného rozhovoru s premiérem

Maďarská policie začala vyšetřovat případ pozměněného rozhovoru s premiérem Viktorem Orbánem, který vyšel v jednom z regionálních deníků. V souvislosti s kauzou přišlo o práci pět zaměstnanců velkého mediálního domu, informovala agentura AP. Neznámý pachatel vložil Orbánovi do úst satirické výroky, které předseda vlády nepronesl.

Rozhovor, který se stal středem zájmu maďarské policie, premiér poskytl skupině dvanácti regionálních deníků z jednoho velkého vydavatelství. Ve všech listech rozhovor vyšel na Štědrý den.

V listu Fejér Megyei Hírlap, který vychází ve středomaďarské župě Fejér s centrem ve Stoličném Bělehradu (Székesfehérvár), ale nevyšel v původní podobě. Zatím neznámý pachatel vložil do rozhovoru řadu satirických dovětků, které Orbán nevyslovil.

V části rozhovoru, kde premiér hovořil o tom, že vláda se na názor zeptala občanů, dodal neznámý pachatel: "... i když nás nezajímal". V pasáži, kde hovořil o tom, že se i v následujících letech budou zvedat platy zdravotních sester, dodal samozvaný editor, že se bude v nemocnicích zvedat i počet mrtvol. Podle Orbána se obvinění z korupce stalo nástrojem politické diskreditace. "I my ho využíváme," dodala do rozhovoru osoba, po které policie pátrá. Z úst maďarského premiéra nezaznělo ani přání, aby se lidé vrátili k "pohanskému výkladu Vánoc", které se v rozhovoru otištěném v regionálním deníku župy Fejér objevilo.

Mediální dům, kterému dotyčný regionální deník patří, včera v souvislosti s kauzou propustil pět zaměstnanců včetně šéfredaktorky dalšího regionálního deníku Napló se sídlem ve Veszprému, prostřednictvím jehož redakčního systému někdo zásahy do rozhovoru učinil. Propuštěny byly i zodpovědné redaktorky listu Fejér Megyei Hírlap.

Slovenský zpravodajský server Sme.sk napsal, že vydavatelství, kterého se kauza dotkla, před časem koupil Lörinc Mészáros, blízký přítel premiéra Orbána.


Video