| foto: Wikipedia, Mediahub

V Istanbulu začne soud s novináři opozičního listu Cumhuriyet

V Istanbulu dnes začíná soud se 17 novináři opozičního tureckého deníku Cumhuriyet, jimž kvůli obviněním z terorismu hrozí až 43 let vězení.

Organizace Novináři bez hranic proces označuje za politický motivovaný útok režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na nepohodlné novináře a proces ostře kritizují i další mezinárodní novinářské organizace.

Turecká policie loni v říjnu zadržela více než desítku novinářů a členů vedení listu Cumhuriyet, který patří k nejstarším deníkům v zemi. Podle prokuratury jsou podezřelí z napojení na kurdské separatisty a na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda viní z červencového pokusu o puč.

Cumhuriyet zůstal v zemi jedním z posledních opozičních listů. Mnohá média kritická k Erdoganově vládě úřady už dříve uzavřely nebo jejich novináře pozatýkaly.

Bývalý šéfredaktor listu Cumhuriyet Can Dündar, který nyní žije v exilu v Německu, již byl loni v květnu v nepřítomnosti odsouzen za vyzrazení státního tajemství k pěti letům vězení. Spolu s ním byl odsouzen i vedoucí redakce Cumhuriyet v Ankaře Erdem Gül. Oba dostali tresty za zveřejnění fotografií a videa z ledna 2014 s vozy s nákladem tureckých zbraní určených syrským povstalcům.


Nejlepší videa na Revue