| foto: Tomáš Hájek/Lidové noviny, Mediahub

Slovenská TV JOJ natáčí v koprodukci s Českem výrazné filmy

Vzniká Skleněný pokoj o vile Tugendhat i Červenákova Krev prvorozených. Koprodukcí se účastní i úspěšní čeští filmaři. A ve Skleněném pokoji si zahraje třeba hvězda Game of Thrones.

Rok 2017 byl pro slovenský film a seriály rekordním. Roste zájem a očekávání diváků, a to znamená tlak na kvalitu námětů i jejich realizace, s tím souvisí vyšší finanční náročnost produkcí. Kvůli několika výrazným televizním a filmovým projektům televize JOJ vstupuje do koprodukcí.

Už tento měsíc začne natáčení česko-slovenského koprodukčního filmu Skleněný pokoj, který je dosud největší produkcí s účastí TV JOJ. Film na motivy stejnojmenné knihy Simona Mawera, která se v Británii stala hitem, je historickým dramatem o osudu hrdinů žijících ve slavné brněnské vile Tugendhat. Odehrává se ve 20. století v Československu na pozadí dramatických událostí válečného období.

Skleněný pokoj bude natáčen v angličtině v několika evropských zemích a s hvězdným obsazením. Hlavní postavu ztvární hvězda seriálu Game of Thrones, nizozemská herečka Carice van Houten. Nabídku přijali i nejlepší evropští herci roku ocenění na loňských European Film Awards - dánský herec Claes Bang a slovenská herečka Alexandra Borbély. Z českých herců se představí Karel Roden.

V koprodukci České televize a televize JOJ vniká i výpravná detektivní minisérie na motivy knihy Juraje Červenáka s názvem Krev prvorozených. Šestidílná série přinese televizní zpracování populárního románu z prostředí Prahy a doby vlády císaře Rudolfa II. Příběh propojuje historická fakta z děsivého období 16. století s fiktivním řáděním únosce, který vraždí prvorozené děti významných církevních představitelů.

Oba projekty mají základ v úspěšných literárních předlohách, které se odehrávají v kontextu dobových reálií. Projektem s literárním předobrazem je i třídílný televizní film Trhlina, který se právě natáčí. Vychází ze stejnojmenného  románu od Jozefa Karika, který balancuje  na hraně hororu a mystéria tak, aby nalákal a převážně uspokojil jak fanoušky hororového žánru, tak čtenáře náročnější.

Za všemi připravovanými projekty přitom stojí současní úspěšní tvůrci. Trhlinu natáčí produkční společnost D.N.A. s režisérem Petrem Bebjak (thriller Čára), koprodukční film Skleněný pokoj připravuje tým historického dramatu Masaryk, který se stal nejúspěšnějším filmem v historii Českého lva (12 cen). Kameru si například vzal na starost Martin Štrba (Hořící keř, Babí léto, Zahrada). Televize JOJ nadále spolupracuje s legendou československé režie Jurajem Jakubiskem. I letos pokračuje natáčení kultovní pohádky Perinbaba, která na filmovém plátně opět ožije po více než třiceti letech.

Autorem textu je Marcel Grega, generální ředitel JOJ Group. Vyšel na strategie.hnonline.sk.


Video