| foto: Mediahub

V Británii vyjde nový týdeník určený těm, kdo nechtěli brexit

Týdeník s názvem The New European (Nový Evropan) se v pátek poprvé objeví v novinových stáncích v Británii. Nový časopis je určen těm, kdo v červnovém referendu hlasovali pro setrvání země v Evropské unii. Podle vydavatelství Archant, které jej připravuje, se žádný jiný britský list tak rychle na trh dosud nedostal.

Nový časopis se bude prodávat především v oblastech, kde se voliči vyjádřili pro setrvání Británie v EU, jako byl Londýn, Liverpool či Manchester. Výtisk bude stát dvě libry (zhruba 65 Kč). V plánu jsou prozatím čtyři čísla. O tom, zda časopis na trhu zůstane i poté, se rozhodne podle prodeje.

Časopis "poskytne nepolitické kontaktní místo těm, kdo se kvůli brexitu cítí vyděšeni a zbaveni hlasovacího práva. Bude spojovat neobyčejně široké spektrum lidí, kteří po vítězství Leave (odchodu Británie z EU) pociťují skutečnou ztrátu," uvedla v prohlášení mediální skupina Archant, která vlastní několik regionálních listů v zemi.

V prvním vydání se objeví příspěvky od novinářů z celé Evropy, například od žurnalistky německého Bildu nebo bývalého novináře britského listu The Guardian.

Mediální experti budou výsledky nového, rychle se vynořivšího periodika pozorně sledovat, napsala agentura Reuters. Čtenáři v Británii se podobně jako v jiných částech světa obracejí k internetovým titulům a britská tištěná média se dostávají do problémů. Vydavatelství Trinity Mirror v květnu přestalo vydávat svůj titul New Day, který byl první novinkou na britském trhu celostátních tištěných novin po 30 letech. Vydržel na něm dvě měsíce.

Na konci března vyšel naposledy v tištěné formě britský deník The Independent.


Video