Václav Marhoul s panenkou, na které pracoval se sochařem a designérem Stefanem...

Václav Marhoul s panenkou, na které pracoval se sochařem a designérem Stefanem Milkovem. | foto: UNICEF

UNICEF draží panenky od designérů a celebrit, výtěžek půjde na očkování

  • 0
V úterý začala týdenní online benefiční aukce panenek české pobočky UNICEF. Do 19. ročníku dražby věnovali panenku fotografové Jan Saudek a Robert Vano, oděvní designérka Liběna Rochová nebo divadelník Jiří Suchý. Výtěžek charitativní akce poputuje do krizových oblastí na lékařskou péči pro děti.

„Minulý ročník aukce proběhl vzhledem k protipandemickým opatřením formou online streamu. Podařilo se vybrat úctyhodných 426 tisíc korun, které zajistily pomoc 710 dětem. Letos jsme se rozhodli oba způsoby zkombinovat. Protože aukce není omezena pouze na osoby přítomné v jednom čase na jednom místě, může se do ní zapojit opravdu každý,“ vysvětlila průběh letošní dražby ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Online aukci ukončí slavnostní večer 30. listopadu v Českém muzeu hudby v Praze, kterým diváky a dražitele provede moderátor Karel Voříšek.

Cena každé z letošních 32 dražených panenek začíná na třech tisících korunách, což odpovídá částce za základní očkování proti šesti smrtelným nemocem pro pět dětí. Vakcína zabrání nákaze tetanem, tuberkulózou, černým kašlem, spalničkami, záškrtem a dětskou obrnou.

Letos věnovala do dražby panenku například dvojnásobná držitelka titulu Módní designér roku Hana Zárubová, jejíž panenka je oblečená ve stylovém oboustranném kabátku. Přispěl také oděvní návrhář Miroslav Bárta, který se při návrhu nechal inspirovat opěrní pěvkyní Ester Pavlů. Chybět nebudou ani díla fotografů Roberta Vana, Jana Saudka a Lenky Hatašové. Oděvní designérka Liběna Rochová, která je patronkou aukce již od samého začátku, vytvořila unikátní dílo spolu s Markem Šilpochem. Dražit se bude i jedinečný grafický list divadelníka Jiřího Suchého, který letos oslavil své 90. narozeniny, a panenka, kterou ušila herečka Jitka Čvančarová.

Nevšední panenkou přispěl i scenárista a režisér Václav Marhoul, který se před dvěma lety účastnil mise UNICEF ve Rwandě. To, co zažil, má stále v živé paměti. „Děti, které jsme viděli v uprchlických táborech ve Rwandě, se uměly radovat z každého pohlazení, z každého stisknutí ruky. Jak málo stačí,“ popsal. Na své panence, která váží 5,7 kilogramu, pracoval se sochařem a designérem Stefanem Milkovem.

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/unicef-pavla-gomba-rozhovor.A210910_084055_ona-vztahy_drdv

V loňském ročníku aukce nejvyšší ceny dosáhla Zlatá panenka, kterou vytvořil Patrik Eliáš ve spolupráci s umělkyní Gordana Glass. Nový majitel za ni zaplatil 65 tisíc korun. Podobnou cenovku získala i panenka Jiřího Suchého zvaná Panenka, která se vydražila za 60 500 korun.

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím a zneužíváním. UNICEF je jediná organizace OSN, jejíž činnost je financována výhradně z dobrovolných příspěvků. Na programy pomoci dětem jde 89,3 % všech získaných prostředků.


Video