| foto: Wikipedia , Mediahub

Týden v médiích: Léčba homosexuality, neprofesionální komentátoři i bitka s bezdomovci

V minulém týdnu jsme měli pro mnohé ten nejpitomější svátek v roce. Slavilo se tak pochopitelně především u homosexuálů, lék na jejich trápení byl konečně objeven, hezčí dárek k Valentýnu si snad ani nemohli přát.

Proč média dávají tolik prostoru pseudoodborníkům a podvodníkům? Ne, vážně, proč se to děje? Je honba za klikanci tak neukojitelná? V rozhovoru pro Blesk.cz, který vyšel na Valentýna, vztahový kouč Aleš Kalina tvrdí, že se dá homosexualita léčit a že není geneticky podmíněná, napravit jen stačí chybné vzorce a přeprogramovat lidský mozek jako počítač, to je přeci snadné, milý Watsone... Tenhle člověk možná je taková špička ledovce a mnozí si snad povšimnou, že s jeho tvrzeními něco není v pořádku. Ale to, že jeho metoda není založena na jakémkoliv seriózním výzkumu a nejedná se o standardizovanou metodu, už postřehnout nemusí. 

Poněkud smutnou mediální zvyklostí je, že pokud jednou uspějete v nějaké oblasti života (rozuměj stanete se šéfem Microsoftu), tak najednou máte mandát na to být odborníkem i v jakékoliv jiné oblasti, třeba psychologii. Problémem je, že pokud dáváme mediální prostor těmto podvodníkům, legitimizujeme jejich činnost a přidáváme jim jakýsi punc hodnověrnosti a laická veřejnost k nim snadno může pojmout důvěru. 

Printscreen/Blesk

Printscreen/Blesk

V LGBT komunitě ale všechno berou spíše s nadhledem. 

Kromě oslav Valentýna se v Česku slavil i senzační úspěch snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké, která na zimní olympiádě získala zlatou medaili za super-G. Diváci si mohli pustit přímý přenos i na ČT sport. Komentování zlatého závodu Ester Ledecké se ale příliš nezdařilo. Česká televize se ráda chlubí úspěchy na evropském poli a nedávno dokonce zveřejnila, že ČT 24 a ČT sport je už potřetí nejsledovanější tematickou veřejnoprávní stanicí v Evropě. Jejím komentátorům ale prakticky až do cílové rovinky unikalo, že Ledecká jede svůj životní závod o medaili. Nezúčastněného Petra Vichnara doplňovala bývalá závodnice Lucie Pešánová Hrstková, která  se zaměřovala na chyby a úplně opomíjela, že už od druhého mezičasu figurovala česká závodnice na prvním místě. Nemluvě o neartikulovaném vřískání v závěru závodu, přes které nebylo slyšet vůbec nic. Výkony obou působily oproti kolegům ze zahraničí amatérsky. 

Pro porovnání výkon komentátorů švýcarské SRF:

Slavit se ale rozhodně nemohlo na sjezdu ČSSD, kde rádoby novinář Štěpán Kotrba napadl bezdomovce, kteří postávali na schodech a občas od někoho "vysomrovali cigárko", pepřovým sprejem. Na incident upozornila Ivana Svobodová z Respektu, sociální demokrat Miroslav Poche k události uvádí: „Ne, vůbec nebyli agresivní, jen si řekli o drobné, nic nám nedělali. Jsem z toho v šoku.“ Kotrba byl akreditován jako externí analytik Českého rozhlasu, Svobodová dále Kotrbu označuje za mediálního a politického lobbistu, Český rozhlas se prý hodlá incidentem dále zabývat. 

Vyloženě zábavný na celé jinak ošklivé záležitosti je Kotrbův pokus o úhyb na sociálních sítích. Tento vychytralý plán však do dějin PR jistě nevstoupí. Někteří lidé zkrátka nemají soudnost...

Zpátky k oslavám. Valentýn jinak proběhl poklidně na Hradě i v podhradí. 

Ze všeho nejdůležitější je ale sebeláska.

Naštěstí se v naší malé krásné zemi blýská na lepší časy. 


Video