ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Chorvatský novinář dostal pokutu za urážku policie na Twitteru

  • 0
Chorvatský novinář portálu Index.hr byl zatčen a propuštěn s pokutou za urážku tamní policie na Twitteru. Kvůli dalšímu vyjádření na této sociální síti je obviněn z toho, že se dotkl cítění Chorvatů, píší místní média. Svaz chorvatských novinářů to označil za bezprecedentní a za zastrašování žurnalistů.

Novinář Gordan Duhaček byl zatčen v pondělí na záhřebském letišti, když odlétal na zahraniční cestu. Téhož dne byl propuštěn s tím, že musí zaplatit pokutu v přepočtu zhruba 2600 korun. Důvodem zatčení byl jeho tweet z minulého roku, v němž odsoudil údajné policejní násilí a použil akronym ACAB (All cops are bastards/Všichni poldové jsou bastardi).

V dalším twitterovému příspěvku v srpnu ironicky přejmenoval chorvatskou vlasteneckou píseň „Vilo Velebita“ na „Govna Velebita“ (Vílo Velebitu, H***a Velebitu). Cílem podle něj bylo upozornit na problém znečištění Plitvických jezer a jaderského pobřeží splašky. Za to je Duhaček obviněn z toho, že urazil morální cítění občanů, a v nadcházejících dnech ho čeká soud.

Ministr vnitra Davor Božinović vysvětlil, že rodák z bosenského Sarajeva Duhaček nebyl zatčen za své tweety, nýbrž proto, že ignoroval předvolání na policii. Předveden k soudu byl také proto, že nemá v Chorvatsku trvalé bydliště.

Novinář uvedl, že se již v neděli hlásil v Záhřebu na policii, které sdělil své plány zahraniční cesty. Dostalo se mu ujištění, že se může přihlásit až po návratu. Přesto byl den poté zatčen - podle vysvětlení policie proto, že se nedělní návštěva policejní služebny neuskutečnila v pracovní době.

Nevládní organizace Gong, která se zabývá demokratickými procesy, kritizovala zatčení jako „nepřijatelný tlak na novináře“ a „zásah do svobody médií“. Počínání policie odsoudila i chorvatská liberální a levicová opozice.

Nesouhlas s postupem chorvatských úřadů dala najevo i komisařka Rady Evropy pro lidská práva Mijatovičová. „Zatčení a pokutování chorvatského novináře Gordana Duhačeka za jeho příspěvky na twitteru jsou čistým zastrašováním tisku. Vyzývám chorvatské úřady, aby chránily svobodu médií a vystříhaly se nepřiměřenému tlaku na novináře,“ napsala komisařka v reakci na svém twitterovém účtu.

,

Video