Z dokumentu Cesta ke svobodě | foto: TV Nova

Nova oslaví výročí sametové revoluce i dokumentem Cesta ke svobodě

  • 0
Televize Nova přispěje k oslavám výročí sametové revoluce i dokumentem Cesta ke svobodě. Výpravný snímek přináší silné příběhy lidí z fotografií Karla Bucháčka, které pořídil během listopadu 1989 a které třicet let ležely nepovšimnuty pod prachem v dřevěných truhlách, oznámila Nova v tiskové zprávě.

„Mým hlavním cílem bylo, aby příběh revoluce vyprávěli obyčejní lidé. Tedy ti, kteří skutečně stáli v prvních řadách na demonstracích v roce 1989. Lidé, kteří často poznali, jaké to je dostat obuškem, být sražen k zemi vodním dělem nebo příslušníkem veřejné bezpečnosti. A to se myslím povedlo. Žádní politici, ale běžní občané,“ popsal režisér dokumentu Michal Kratochvíl.

Dokument Cesta ke svobodě, který se snaží o nový pohled na revoluční rok 1989, vznikal řadu měsíců. Na jeho začátku bylo zveřejnění několika fotografií Karla Bucháčka na Facebooku, na nichž se demonstrující lidé po letech poznali.

Fotografie jim vrátily vzpomínky, které nyní zachytila kamera. Velkou část natáčení zabraly také exteriérové a interiérové scény. Šlo o unikátní prostředí, které se přeměnilo zpět do roku 1989.

„Cesta ke svobodě patří k jednomu z nejnákladnějších projektů, které jsme v posledních letech uskutečnili. Listopad 1989 změnil životy nás všech a důležitost této události byla pro nás hnacím motorem udělat dokument co nejlépe,“ prozradil ředitel sekce zpravodajství a publicistiky TV Nova Kamil Houska.

Osmdesátiminutový dokument Cesta ke svobodě mohou diváci zhlédnout na Nově 17. listopadu.


Video