| foto: Mediahub

Technologie v domácnostech na vzestupu - chytrý telefon má víc než polovina rodin

Počet domácích stolních počítačů klesá, nahrazují je tablety a notebooky.

Vychází to z dat Kontinuálního výzkumu, který zajišťuje společnost Nielsen Admosphere pro Asociaci televizních organizací (ATO). Výzkum se provádí jako součást peoplemetrového měření.



Notebook, který často zastává více funkcí - často nahrazuje smartphone, tablety i televizi - už má dnes doma 66 % domácností s minimálně jedním členem ve věku 15-54 let. A právě chytrý telefon má stále víc a víc rodin: oproti druhému kvartálu 2013, kdy jej doma mělo jen 32 % domácností s alespoň jedním členem ve věku 15-54 let, ho lze dnes najít už v 57 % domácností. Tablety má víc než čtvrtina domácností, smart TV pak 14 % domácností. Pokles naopak zaznamenává stolní počítač, který se z 56 % v roce 2013 dostal letos na 47 %. Jedná se totiž o přístroj, který je dlouhodobě v domácnostech nahrazován notebooky, případně již zmíněnými chytrými zařízeními.

Průzkum realizuje výzkumná agentura Nielsen Admosphere, zabývající se službami v oblasti marketingových a mediálních výzkumů, analýz a zpracování dat. Zadavatelem průzkumu je Asociace televizních organizací, zájmové sdružení, které od roku 1997 zajišťuje realizaci a koordinaci společného výzkumu elektronického měření televizního vysílání v České republice metodou TV metrů – čili tzv. Projekt elektronického měření.


Video