Vakcína Sputnik V

Vakcína Sputnik V | foto: Depositphotos

Švýcarsko neakredituje na summit Rusko-USA novináře očkované Sputnikem

  • 16
Rozhodnutí Švýcarska neakreditovat na americko-ruský summit novináře očkované vakcínou Sputnik V neovlivní odhodlání Moskvy uskutečnit schůzku Vladimira Putina a Joea Bidena v Ženevě. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle listu Vedomosti prohlásil, že o jiném místě se nyní neuvažuje. Setkání má být 16. června.

Švýcarské ministerstvo zahraničí ve středu podle listu oznámilo redakcím, že pro získání akreditace na ženevský summit je nezbytné předložit buď potvrzení o úplném očkování proti covidu-19, příslušně čerstvé osvědčení o negativním výsledku PCR či antigenního testu nebo doklad, že se novinář vyléčil z covidu-19.

Později ministerstvo upřesnilo, že pro summit bude uznávat pouze očkování vakcínami schválenými Evropskou unií či Švýcarskem. Mezi nimi Sputnik V nefiguruje, dodaly Vedomosti.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v úterý prohlásil, že si Rusko nedělá ohledně summitu žádné iluze. „Neděláme si iluze, nesnažíme se vytvářet dojem, že dojde k nějakým průlomům, k nějakým historickým, osudovým rozhodnutím,“ prohlásil Lavrov.

Schůzka v Ženevě bude prvním rusko-americkým summitem od července 2018, kdy se Putin v Helsinkách sešel s Bidenovým předchůdcem Donaldem Trumpem.

Putin a Biden se setkají v červnu v Ženevě, budou řešit konflikty i pandemii

Na pořadu ženevských rozhovorů má být podle Kremlu nynější stav a perspektivy rusko-amerických vztahů, problémy strategické stability a také aktuální mezinárodní otázky, včetně součinnosti v boji proti pandemii nemoci covid-19 a při urovnávání regionálních konfliktů.

Joe Biden již upozornil, že v Ženevě neopomene šéfa Kremlu upozornit na pošlapávání lidských práv. Rusko už na oplátku ústy Lavrovova náměstka Sergeje Rjabkova obvinilo Spojené státy, že nejsou na summitu připraveny diskutovat o všech tématech. Rjabkov zároveň varoval, že Moskva v příštích dnech vyšle Spojeným státům sérii „nepříjemných signálů“.

Rusko dalo na seznam nepřátel jen USA a Česko. Eskaluje vztahy, míní Praha

Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. USA nedávno uvalily na Rusko sankce a země si vzájemně vyhostily několik diplomatů. Moskva také zařadila USA spolu s Českem na seznam „nikoliv přátelských“ zemí.

Vztahy Ruska se Západem kalí také ruské věznění kritika Kremlu Alexeje Navalného, posilování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou i obvinění z vměšování Ruska do amerických voleb.

,

Video