ilustrační snímek | foto: Marie Stránská, MAFRA

Národní knihovna digitalizovala porevoluční Studentské listy

  • 0
Díky licenční smlouvě mezi všemi autory někdejších Studentských listů bude jedno z prvních porevolučních periodik dostupné v digitální podobě z jakéhokoli přístroje, nikoli jen v knihovnách. ČTK to řekla mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Národní knihovna Studentské listy digitalizovala, protože ale periodikum podléhá autorskému zákonu, museli dát souhlas se zveřejněním všichni autoři.

Na základě licenční smlouvy mohly být Studentské listy zpřístupněny prostřednictvím digitální knihovny Kramerius a webových stránek Studentské listy.

30 let svobody: kauzy a aféry

Třicetidílný seriál vychází v MF DNES každý týden až do listopadu. Představí největší ekonomické a politické kauzy. Miliardové tunely, bankovní krachy, spiknutí kmotrů, sporné amnestie a politické podrazy, vzestupy a pády

30 let svobody kauzy a aféry

Studentské listy vyšly poprvé 29. prosince 1989 v den volby Václava Havla prezidentem ČSSR. Staly se jedním z prvních porevolučních periodik. Byly plnoformátovým časopisem, který do veřejného prostoru přinášel zkušenost mladé generace tehdejších vysokoškoláků.

Náklad nultého čísla, které se okamžitě vyprodalo, byl 60 tisíc výtisků a časem se náklad vyšplhal až na 140 tisíc. Studentské listy pak vycházely ještě dva roky.

Zakladatelem a šéfredaktorem Studentských listů byl Pavel Žáček, v redakci působili například novináři Martin Bartůněk, Ivan Brezina, Stanislav Červinka, Dan Hrubý, Věra Krincvajová, Rebeka Křižanová, Radko Kubičko, Josef Mlejnek mladší či Bohumil Pečinka.

Pavel Žáček spoluorganizoval v roce 1989 studentské demonstrace a předsedal stávkovému výboru Fakulty žurnalistiky UK. Po revoluci vedl čtrnáctideník Studentské listy, od roku 1993 pracoval na Úřadu pro vyšetřování režimů komunismu. V roce 2008 založil Ústav pro studium totalitních režimů. Pracuje jako poradce náměstka ministra obrany pro paměťovou agendu, letos kandidoval do senátních voleb.

„Jedná se z pohledu autorského zákona o velmi mladé periodikum, které stále podléhá autorskému zákonu a bez souhlasu samotných autorů bychom nemohli Studentské listy zveřejnit široké veřejnosti,“ vysvětlil ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.

30 let od revoluce

Knihovna letos uzavřela se Žáčkem dohodu o spolupráci, na základě které Národní knihovna poskytla digitalizovaný formát Studentských listů a Pavel Žáček zajistil uzavření licenční smlouvy mezi všemi autory Studentských listů.

„Nově tak nemusí zájemci o Studentské listy chodit do knihoven a prohlížet si je v digitalizované podobě jen na přístrojích, které jsou právě v dané knihovně, ale nyní si je může přečíst kdokoliv a kdekoliv,“ uvedl Kocanda.

,

Video