Lidé stále zapalují svíčky u pomníku 17. listopadu na Národní třídě. (17. listopadu 2019) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Oslavy sametové revoluce přilákaly k ČT24 o třetinu více diváků

  • 7
Téměř o třetinu oproti běžným dnům stoupla v neděli sledovanost kanálu České televize ČT24 při celodenním vysílání k 30. výročí sametové revoluce. Program ČT24, který vysílal živé přenosy oslav i debaty s pamětníky, přilákal za celý den 1 758 milionu lidí ve věku nad 15 let.

Obvykle má stanice diváků asi o 400 tisíc méně, uvedla pro ČTK mluvčí televize Karolína Blinková.

Vysílání ČT24 k výročí listopadových událostí roku 1989 začalo ráno a trvalo až do noci. Celodenní podíl ČT24 na sledovanosti televizí v Česku dosáhl v neděli 17. listopadu 6,43 procenta, což je podle Blinkové jedna z nejvyšších hodnot roku. Během dne se v některých časech vyšplhal podíl sledovanosti ČT24 až na téměř 12 procent.

30 let od revoluce

„Třicáté výročí začátku sametové revoluce bylo pro Českou televizi zřejmě největší zpravodajskou akcí roku,“ poznamenala mluvčí veřejnoprávní stanice.

„Reportéři, kameramani i technici vyrazili na všechna důležitá místa v Praze i v regionech. Jakub Železný vedl rozhovory na Vyšehradě, Michal Kubal na Albertově a Martin Řezníček se Světlanou Witowskou moderovali Události z Národní třídy,“ doplnila.

V Praze i dalších městech a obcích se v neděli konala řada oslav výročí sametové revoluce v roce 1989 i připomínek protinacistických protestů studentů v roce 1939.

30 let svobody: kauzy a aféry

Třicetidílný seriál vychází v MF DNES každý týden až do listopadu. Představí největší ekonomické a politické kauzy. Miliardové tunely, bankovní krachy, spiknutí kmotrů, sporné amnestie a politické podrazy, vzestupy a pády

30 let svobody kauzy a aféry

Podle dat společnosti T-Mobile navštívilo v neděli pražský Albertov asi 48 tisíc lidí. Na Václavském náměstí se za celý den pohybovalo 350 tisíc lidí, což je zhruba o polovinu více než o běžné neděli.

Vrchol oslav nastal mezi 17:00 a 18:00, kdy na náměstí bylo 95 tisíc lidí. Národní třídou pak v neděli prošlo 313 tisíc lidí, to je zhruba o 80 procent více, než bývá v neděli běžné. Mezi čtvrtou a pátou odpoledne bylo na Národní třídě podle operátora 96 tisíc lidí. ČTK to sdělila mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Národní třídou se odpoledne kvůli davům lidí téměř nedalo procházet. Lidé se rozptýlili i do okolních uliček a průchodů. Nejvíc se jich shromažďovalo u místa někdejšího policejního zásahu, kde je pamětní deska a kolem hořely tisíce svíček. Kolem 16:00 se část lidí začala z Národní přesouvat na Václavské náměstí na koncert.

Podle nedělních odhadů policie dorazilo na Národní třídu odpoledne asi 40 tisíc lidí a podobný počet diváků měl i večerní koncert na Václavském náměstí.

Demonstrace na Letné

Mimořádné události Praha zažila také v sobotu, kdy na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na Letenské pláni dorazilo podle různých odhadů až 300 tisíc lidí. Na ČT24 se v dobu konání demonstrace dívalo 167 tisíc lidí. Na sledovanosti televizí v Česku v danou dobu tak měl program podíl zhruba deset procent. Alespoň na chvíli si ČT24 v době vysílání k demonstraci zapnulo přibližně 675 tisíc lidí.

18. listopadu 2019

,

Video