| foto: Mediahub

Senát schválil možnost elektronicky ověřovat identitu občanů EU

Umožnit elektronicky ověřit identitu občanů EU například při přeshraničních elektronických transakcích má zákon, který dnes schválil Senát. Zákon o službách vytvářejících důvěru v elektronické transakce, který má také usnadnit úřední jednání, vychází z unijního nařízení. Nyní jej dostane k podpisu prezident.

Zákon souvisí s nařízením EU pod zkratkou eIDAS. Nařízení má umožnit, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoli občana unie a aby občané mohli na dálku vyřizovat úřední věci. Předloha upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i ustanovení zákona o elektronickém podpisu, které platí už nyní. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Norma umožní vzájemnou uznatelnost prostředků pro elektronickou identifikaci fyzických i právnických osob navzájem členskými státy EU. Elektronicky uznávaný podpis týkající se fyzické osoby či elektronická pečeť v případě právnické osoby budou znamenat, že pro podpis elektronicky uzavírané smlouvy nebude třeba fyzického podpisu.

Elektronický podpis bude například součástí elektronického občanského průkazu s čipem. Obyvatelé by pak mohli prostřednictvím nového občanského průkazu získat třeba svoje údaje z registru obyvatel, daňového portálu a dalších úředních systémů. Vnitro plánuje bezplatné zavádění nových dokladů od začátku roku 2017.

Senát schválil i další předlohu, která mění související zákony. Úpravou zákona o svobodném přístupu k informacím vznikne Národní katalog otevřených dat, který bude přístupný po internetu. Komerční sféra, například tvůrci softwarových aplikací, je může využívat k vytváření služeb, ať už jde o vyhledávání dopravních cest nebo vytváření map kriminality.


Video