| foto: Facebook Marka Přibila, Mediahub

S Přibilem jsem se dva roky neviděl, říká klíčový muž z Práva, přes kterého měl chtít Přibil protlačit svůj článek

Na internetu se nedávno objevila třetí nahrávka ministra financí Andreje Babiše, kde se s bývalým redaktorem MF DNES Markem Přibilem domlouvá na zveřejnění informací ze spisu Beretta. Přibil na ní mimo jiné Babišovi nabízí, že může materiály vydat třeba Právo, aby na MF DNES nepadlo podezření.

Na jedné ze schůzek se Přibil odvolával na své konexe a řekl Babišovi: "Aby nás nekritizovali, že to je cílená akce, jsem schopen to poskytnout i jinam, aby to napsali třeba v Právu, když jsem tam deset let dělal."

Proti možnosti vydat jakýkoliv text se ale na zpravodajském portálu Novinky.cz vymezil šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný: „Po jeho odchodu z redakce před pěti lety s ním neměla redakce Práva žádný kontakt. Jeho tvrzení, že by mohl přes někoho protlačit materiály jakéhokoli druhu, považuji za lživé.”

Na Babišův dotaz, s kým se v Právu domluví, Přibil odpověděl: "Já tam mám dobrýho kamaráda Jiřího Bareše, ten tam má na starosti obchod a všechno." 

Jiří Bareš, ředitel inzerce společnosti Borgis a.s., která deník vydává, se od Přibila ale také distancoval. Novinkám řekl, že se s Přibilem viděli naposledy před dvěma nebo třemi lety, když se náhodně potkali a šli spolu na čaj. „Koncem roku mě zval na prezentaci své knihy, ale tam jsem nešel,” uvedl Bareš.


Video