ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Rusku končí i server VTimes, úřady ho označily za „zahraničního agenta“

  • 8
V Rusku končí další zpravodajský server. Nezávislý VTimes ve čtvrtek oznámil, že ukončí činnost. Rozhodl se tak několik týdnů poté, co ho ruské ministerstvo spravedlnosti umístilo na seznam takzvaných „zahraničních agentů“. Tento týden po 21 letech existence skončil zpravodajský server Newsru.com.

Redakce VTimes dospěla k závěru, že nevidí možnost, jak s označením „zahraniční agent“ dále fungovat. Děje se tak v době stupňujících se zásahů proti médiím, která jsou kritická vůči Kremlu, podotkla agentura Reuters.

„Prostudovali jsme sedm scénářů, jak by VTimes mohly pokračovat v činnosti - se statusem zahraničního agenta. V každém ze scénářů existovalo riziko trestního stíhání pracovníků novin s možností uvěznění,“ píše server v prohlášení. Hrozba právních postihů však není jediný důvod.

„Označení ‚zahraničním agentem‘ zničilo obchodní model VTimes - a toto médium jsme vytvořili právě jako byznys. Inzerenti a partneři nevědí, jak spolupracovat se ‚zahraničním agentem‘ - a my jim to nemůžeme mít za zlé,“ uvedla redakce s tím, že dobrovolné dary od čtenářů nestačí na financování kvalitního média.

Redakce dále píše, že nyní naráží rovněž na obtíže při práci - řada úředníků, podnikatelů a analytiků se začala bát poskytovat VTimes vyjádření nebo komentáře. „VTimes jsou v zásadě tlačeny do výklenku opozičních médií,“ dodává list, který se rozhodl svou činnost ukončit k 12. červnu - na den nezávislosti Ruska.

Ruští poslanci dali úřadům větší možnost stíhat zahraniční média

Zpravodajský server VTimes vytvořila loni v říjnu skupina novinářů, kteří opustili ruský ekonomický list Vedomosti na protest proti novému šéfredaktorovi, jenž podle nich zavedl v redakci prokremelskou cenzuru. Ruské ministerstvo spravedlnosti minulý měsíc přidalo na seznam „zahraničních agentů“ administrátora webu VTimes - nizozemskou neziskovou organizaci Stichting 2 Oktober, podotkl server The Moscow Times.

Rusko v roce 2012 přijalo zákon, který úřadům umožnil označit jako takzvaného zahraničního agenta nevládní organizace, které jsou financované ze zahraničí a které se zabývají politickou činností. Později ho režim rozšířil i na média nebo jednotlivce.

Takto označené organizace nebo média jsou mimo jiné více vystaveny přísnějším kontrolám a na veřejných listinách či na webu musí mít viditelně umístěno prohlášení, že „plní funkci zahraničního agenta“. Přičemž tento termín má od sovětských dob v Rusku silně záporný význam.

Z ekonomických důvodů skončil ruský server Newsru.com, vinu dává i politice

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek podle agentury TASS odmítla jako nepravdivá nařčení, že úřady omezují média označená za takzvané zahraniční agenty. Novináři těchto médií mají podle ní stejná práva jako ostatní žurnalisté. „Nadále pracujeme se všemi,“ uvedla Zacharovová. 

Dodala, že příslušné zákony vznikly v reakci na kroky západních zemí vůči ruským médiím. O serveru VTimes řekla, že ho nezná a není si vědoma jeho situace. „Řekla jste, že to je čistě finanční otázka, že?“ reagovala na dotaz novinářky. „Opustili je sponzoři? Tak se zeptejte sponzorů, proč nechtějí financovat toto médium,“ dodala mluvčí podle serveru Kommersant.

Nastala doba čistek. Putinismus mutuje, začíná připomínat pozdní SSSR

VTimes se na seznamu takzvaných zahraničních agentů ocitlo nedlouho poté, co tam ministerstvo spravedlnosti umístilo rovněž server Meduza, který se proti tomuto označení chce bránit u soudu a zahájil crowdfundingovou kampaň, jež mu má pomoci kompenzovat finanční ztráty způsobené exodem inzerentů. Rusko už dříve na stejný seznam umístilo také americkou rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

,

Video