ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Roma Rádio se zaměřuje na hudbu a snaží se oživit romštinu

  • 43
V září rozšířilo nabídku internetových rádií Roma Rádio. Zhruba dvacítka moderátorů každý všední den nabízí pestrou škálu pořadů, většina se sice zaměřuje na hudbu, ale v nabídce je i talk show se zajímavými hosty.

„Vysíláme živě každý všední den od 10 do 19 hodin, po 19. hodině a o víkendech vysíláme reprízy,“ popsal programový ředitel Roma Radia Josef Fečo.

Dodal, že zaměření rádia je více hudební. Vysílání otevírá Roma show, ve které se každý den moderátoři střídají. Kolem poledne pak následuje hraní na přání, které hodinu po poledni střídá Talk Show. Její téma je každý den jiné podle moderátora. Například úterní patří moderátorce Demi Bendig a zaměřuje se na ženy, čtvrtek je novinářky Jarmily Balážové a ta si do pořadu zve známé osobnosti jak z romského prostředí, tak z majority. V pátek pak má slovo vizážista a kadeřník Patrik Gruza. Dvakrát týdně pořad patří hudebníkovi Gyullovi Bangovi, který posluchače provází světem sportu, představuje romské osobnosti či Romy ve světě.

Následující pořad Radio Café je o romských umělcích a posluchači se mohou seznámit s moderními trendy romské, české i světové hudební scény. Hudbě patří i Top Chart, tedy hitparádě zaměřené na romskou hudbu.

Následující Celebrity show je pořad opět bohatý na hudbu, ale i módu a nechybí novinky ze sociálních sítí a trendy. Pořadem provází například zpěvačka a účastnice SuperStar Martina Balogová, zpěvák Igor Kmeťo nebo slovenská hudebnice Anita Soul.

Večer je pak věnován romštině. „Máme romské moderátory, kteří ale mluví česky, aby rozuměli i ti, kteří romsky nemluví. Ve vysílání ale často zaznívají věty v romštině. Po 17. hodině, 18. hodině, pak máme pořady směrované přímo na romštinu,“ doplnil Fečo s tím, že mezi moderátory je například Martina Horňáková, která vystudovala romštinu a v rádiu působí více pedagogů.

Týdenní poslechovost Rádia Roma se pohybuje zhruba mezi dvěma a třemi tisíci.


Video