Demonstranti s fotografií novináře a experta organizace Reportéři bez hranic...

Demonstranti s fotografií novináře a experta organizace Reportéři bez hranic Erola Önderoglua. Před věznicí v Istanbulu protestují proti jeho zatčení. (24. 6. 2016) | foto: Reuters

Turecký soud osvobodil novináře viněného z prokurdské propagandy

  • 0
Istanbulský soud zprostil novináře a experta mezinárodní novinářské organizace Reportéři bez hranic Erola Önderoglua obžaloby z teroristické propagandy. Stejný verdikt vyslechli i lékařka Şebnem Korur Fincanciová a publicista Ahmet Nesin, kteří byli obžalováni ve stejném procesu.

Turecké úřady obvinily v červnu 2016 trojici za to, že se v rámci solidární kampaně chopila v květnu symbolicky vedení prokurdského listu Özgür Gündem, který je úřady obviňován z šíření prokurdské propagandy.

Deník Özgür Gündem byl po pokusu o převrat v červenci 2016 zavřen. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po neúspěšném pokusu o puč nechal dekretem zavřít přes stovku médií a vydavatelství.

V Turecku nyní běží mnoho procesů s novináři a aktivisty.

Trojice obžalovaných byla nějakou dobu ve vyšetřovací vazbě, ale po mezinárodních protestech byla propuštěna. Proces začal v listopadu 2016.

„Cítíme hlubokou úlevu nad zproštěním obžaloby Erola Önderoglua a jeho kolegů,“ napsala organizace Reportéři bez hranic (RSF) na Twitteru.

17.července 2019 v 10:41, příspěvek archivován: 18.července 2019 v 08:38

We are deeply relieved by @ErolOnderoglu's and his colleague's acquittal. BUT 3 years of absurd proceedings was already a form of unjust punishment. AND a new trial against Erol will start on 7 November. These charges must be dropped! #SupportErol #FreeTurkeyMedia https://t.co/qHj6XaIx4E

Připomněla však, že Önderoglua čeká od listopadu další soudní proces v souvislosti s terorismem. „Těchto obvinění musí být zproštěn,“ vyzvali Reportéři bez hranic.

Önderoglu, který přispívá mimo jiné na server bianet, je obviněn z teroristické propagandy i kvůli tomu, že v roce 2016 podpořil výzvu více než tisícovky akademiků k ukončení vojenských zásahů v převážně kurdských regionech na jihovýchodě Turecka.

,

Video