(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

Výdaje do televizní reklamy loni stouply o desetinu, na 53,1 miliardy

  • 3
Výdaje do televizní reklamy loni vzrostly o desetinu na 53,1 miliardy korun v ceníkových cenách. Televize tak zůstala nejsilnějším mediatypem. Celková hodnota reklamního trhu přesáhla v minulém roce 100 miliard korun, vyplývá z monitoringu Nielsen Admosphere.

„Zdaleka největší část tuzemských reklamních investic je stále alokována do televize. V ceníkových cenách se loni v tomto mediatypu proinzerovalo více než 50 miliard korun. Televize si navíc udržela velmi slušné tempo růstu, na kterém se podílelo jak opětovné zdražení cen reklamy, tak i další navýšení počtu odvysílaných reklamních sdělení,“ vysvětlil Tomáš Hynčica z Nielsen Admosphere.

Data za internetovou reklamu budou známa až za několik týdnů, proto druhý největší objem v současnosti vykazuje tisk s růstem o jedno procento na 19,6 miliardy korun. Následuje rozhlasová reklama s růstem o šest procent na osm miliard korun.

Za povšimnutí podle Hynčicy stojí i výsledek venkovní reklamy. Minimální pokles výkonu, alespoň z pohledu ceníkových cen, lze považovat za velmi dobrý výsledek vzhledem k faktu, že tento mediatyp přišel o celou řadu reklamních ploch kvůli zákonu zakazujícímu billboardy u dálnic a silnic první třídy.

V čele žebříčku zadavatelů s nejvyšší hodnotou inzerce byl v roce 2018 Kaufland, který zaznamenal 73procentní nárůst, a jeho reklama dosáhla ceníkové hodnoty 1,7 miliardy korun. Druhé místo patřilo dalšímu potravinovému řetězci, a sice Lidlu, který loni umístil reklamu v ceně 1,5 miliardy korun a meziročně tak navýšil hodnoty o 21 procent. Třetí Alza.cz navýšila hodnotu své inzerce o pět procent na 1,5 miliardy korun.


Video