| foto: Prima PLUS, Mediahub

Recenze seriálu Modrý kód: Nejen Dietl se musí v hrobě otáčet

Televize Prima na nás chrlí jeden seriál za druhým ve snaze stát se jedničkou ve vlastní tvorbě. Bohužel sázka na kvantitu ne vždy vyjde.

Právě Modrý kód je toho, bohužel, jasným důkazem. Po prvních třech dílech je naprosto jasné, že tomuto seriálu chybí vše, co by správný seriál z lékařského prostředí měl obsahovat - napětí, uvěřitelné příběhy, kvalitní dialogy a úctu k práci lékařů na urgentním příjmu.

Chápu, že se televize Prima snaží najít vhodného kandidáta, který sesadí z trůnu Ordinaci v Růžové zahradě, ale tenhle seriálový hloupý Honza byla ta nejhorší možná volba. Autorům se nepovedlo udržet konzistenci a divák tak netuší, divá-li se na pokus o nová vékávéčka, Doktora House, či Nemocnici Chicago Hope.

Nechápu k čemu je tolik proklamovaná snaha o autentičnost (včetně “funkčního” oddělení), když herci po place běhají jak potrefené husy a jediné, co skutečně dělají, je soutěž o nejdelší větu s co nejvíce latinskými výrazy. Smutné je, že na hercích je vidět, že vůbec netuší co a proč říkají. Zároveň se nás tvůrci snaží přesvědčit o tom, že takový normální den na urgentu malé nemocnice vypadá jako příjem v M.A.S.H. při nepovedeném útoku na dobře opevněnou základnu Číňanů, navíc s tím, že co případ to zástava srdce, komplikace a tajemné okolnosti v pozadí. A do toho musejí lékaři řešit své soukromé bolístky a problémy (a nesmím zapomenout na pokusy o humor). Věřte mi, že něco tak strojeného v českém seriálovém prostředí aktuálně nenajdete (a že je z čeho vybírat). Tenhle guláš tvůrci ještě zahustili mystikou v podobě ruského doktora (ještě, že ten přízvuk je alespoň trošku vtipný), který v každém díle vyléčí alespoň jednoho pacienta tím, že na něj přiloží ruku (za tuhle propagaci alternativní medicíny by měli autoři dostat přes ústa).

O hereckých výkonech se ani nemá cenu zmiňovat, plošně nestojí za nic. Přiznávám ale, že dost často to není vinou herců, ale díky scénáři, který postrádá elementární logiku. To se pak těžko něco hraje. Zvláště když z každého záběru čiší lacinost. Nemůžu si pomoci, ale pokud už chce Prima točit levné seriály, ať pošle tvůrce na exkurzi do TV Barrandov, když nic jiného, alespoň jim dojde, že se dá ušetřit ještě více. Stejně jako nepovedená detektivka dokáže vytočit nejednoho policistu, věřím, že Modrý kód musí být červeným hadrem pro všechen nemocniční personál - takové zesměšnění jejich práce si věru nezaslouží (ani všechny ty protivné sestřičky u zubařů a zubaři obecně!)

TV Prima slibuje osmdesát dílů, ale klidně se vsadím, že do tří měsíců o Modrém kódu neuslyšíme a Prima se bude tvářit, že neexistoval. A to je asi tak jediné pozitivní co na tomhle seriálu dokážu najít - rychle skončí.

Prima PLUS

Prima PLUS

Modrý kód (TV seriál)

Drama / Psychologický

Česko, 2017, 7 h 1 min

Režie: Libor Kodad, Vojtěch Moravec, Jaromír Polišenský

Scénář: René Decastelo, Iva Klestilová, Roman Kopřivík a další

Kamera: Jakub Ševčík

Hudba: Dominik Renč

Hrají: Sabina Laurinová, Marek Němec, Roman Zach, Igor Chmela, Ondřej Rychlý, Eva Josefíková, Jiří Štěpnička, Marika Procházková, Sandra Nováková, Lenka Zahradnická, Simona Prasková, Josef Jan Kopecký, Anna Jiřina Daňhelová, Kateřina Brožová, Roman Skamene, Mojmír Maděrič, Jitka Sedláčková, Filip Cíl, Jindřich Žampa, Marek Zeman, Patrik Děrgel, Josef Kubáník, Jan Urban, Jan Rosák, Otmar Brancuzský, Daniela Šinkorová, Lucie Kožinová, Veronika Zapadlová, Eva Burešová, Štěpán Benoni, Václav Vašák, Jakub Štěpán, Linda Stránská, Vilma Frantová, Kateřina Holánová, Ivo Novák, Dana Pešková, Jindřich Nováček, Ondřej Lechnýř, Richard Trsťan, Zdena Herfortová, René Přibil, Eva Čížkovská, Eliška Nezvalová, Vojta Vovesný, Nela Štefanová, Peter Pecha, Lukáš Král, Lívia Bielovič, Martin Sochor, Eva Janoušková, Miroslav Večerka, Jolana Běhounková

Producenti: Ivan Vodochodský, Petr Erben

Střih: Vasilis Skalenakis, Filip Issa

Zvuk: Vítek Jíra

Scénografie: Hynek Dřízhal

Masky: Vilém Persy

Kostýmy: Jitka Huňková


Aktuální hodnocení na ČSFD: 8%


Video