Požár panelového domu na ulici Mírová v Bohumíně na Karvinsku, kde zahynulo 11...

Požár panelového domu na ulici Mírová v Bohumíně na Karvinsku, kde zahynulo 11 lidí. Hořelo v 11 patře. Jednalo se o žhářský útok (8. srpna 2020). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Za rasistický článek o požáru v Bohumíně žalobu, chce policie. Uhořelo 11 lidí

  • 20
Policisté navrhli obžalovat šéfredaktora webu Vlastenecké noviny Radka Veličku kvůli rasistickému článku o loňském požáru v Bohumíně, uvedli to na twitteru. Při tragickém požáru v panelovém domě loni v srpnu zemřelo 11 lidí.

Vyšetřovatelé státnímu zastupitelství navrhují i obžalobu samotného webu jako právnické osoby. Veličkovi hrozí až tři roky vězení. 

Policie prošetřovala článek serveru VlasteneckéNoviny.cz o požáru v panelovém domě v Bohumíně s titulkem: „Jedenáct cikánů mínus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken“, který pobouřil spoustu lidí na sociálních sítích.

Článek vyšel v neděli 9. srpna 2020 v osm hodin ráno, autorem má být Antonín Spiebel. Rozkliknout profil autora, kde by se o něm mohli čtenáři dozvědět více, však nešlo.

Něco uhořelo i vyskákalo. Policie šetří rasistický text o tragickém požáru

V perexu článku autor schvaloval smrt 11 lidí, z nichž šest o den dříve uhořelo přímo v bytě. Mezi nimi byly i tři děti. Pět obětí se pokusilo zachránit výskokem z okna bytu v 11. patře, všichni utrpěli zranění neslučitelná se životem.

Požár v Bohumíně: zemřelo 8 dospělých a 3 děti, mělo jít o žhářský útok


Video