Logo ČTK

Logo ČTK | foto: ČTK

Marksovou v Radě ČTK nahradí bývalý novinář Mareček, rozhodli poslanci

  • 2
Členem Rady České tiskové kanceláře minulý týden zvolila Sněmovna někdejšího sportovního novináře Aleše Marečka. Navrhl ho poslanecký klub sociální demokracie za Michaelu Marksovou, která se stala v polovině června politickou náměstkyní ministra zahraničí.

Dvaapadesátiletý Mareček byl jediným navrženým kandidátem do tajné volby. Dostal 124 poslaneckých hlasů, ke zvolení jich potřeboval 93. 

Aleš Mareček byl v minulosti i zastupitelem a zástupcem starosty Prahy 13.

Někdejší ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se stala radní veřejnoprávní agentury loni v květnu, v prosinci byla zvolena místopředsedkyní rady. Podle zákona o ČTK je členství v radě neslučitelné s funkcí poslance, předsedy nebo místopředsedy vlády, ministra, vedoucího jiného ústředního orgánu státní správy nebo jejich náměstků.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. 

Po Marečkově zvolení má rada plný počet členů. Předsedou Rady ČTK je mediální podnikatel a zastupitel za hnutí ANO v Praze 3 David Soukup. Místopředsedkyní rady je Jaroslava Wenigerová za ODS. Zbývajícími členy rady jsou bývalá novinářka Angelika Bazalová, Jana Gáborová, Petr Žantovský a Pavel Foltán. 

Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. 

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

,

Video