Petr Dvořák, generální ředitel České televize

Petr Dvořák, generální ředitel České televize | foto: Michal Šula, MAFRA

Rada ČT vyzvala ředitele Petra Dvořáka, aby jí vrátil odnesené smlouvy

  • 58
Jednání Rady České televize ve středu 26. srpna bylo jedno z nejdelší v historii, trvalo přes šest hodin, a bylo bouřlivé, přiblížil pro server Česká pozice místopředseda rady Pavel Matocha. Doplnil, že nejvíce času zabrala diskuse s šéfredaktorem reportážní publicistiky Markem Wollnerem. Radní řešili i smlouvy generálního ředitele.

Rada České televize v usnesení vyzvala generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka, aby neprodleně vrátil do sekretariátu rady originály manažerské smlouvy a všechny další smluvní dokumenty, které byly ze sekretariátu odneseny 12. června.

„Před červnovým jednáním rady, na jehož programu byl i bonus generálního ředitele za rok 2019, jsem se coby nový radní chtěl seznámit s jeho pracovní smlouvou, v níž jsou definovány nejen podmínky pro přidělení bonusu, ale i další jeho práva a povinnosti. Jenže pár dnů poté, co jsem požádal tajemnici rady o náhled do této smlouvy, se o mém záměru dozvěděl i management ČT a nechal tuto smlouvu ze sekretariátu odnést,“ uvedl pro server Česká pozice Matocha.

Doplnil, že podle předávacího protokolu odnesli lidé z personálního oddělení ČT ze sekretariátu nejen aktuální dohodu o pracovních podmínkách mezi Petrem Dvořákem a televizí, ale i 15 starších smluv a jejich dodatků. „Přitom Dvořákovu pracovní smlouvu spolupodepisoval i předseda Rady ČT, protože ta ze zákona určuje jeho odměnu, a je v ní uvedeno, že je podepisována ve třech vyhotoveních, z nichž jedno náleží radě,“ doplnil Matocha.

Podle ředitele komunikace ČT Víta Koláře byly smlouvy odneseny kvůli GDPR.

Rada ČT projednala i materiály z dozorčí komise a navrhla odvolat všechny její členy pro dlouhodobé ignorování pokynů členů Rady ČT, pro špatnou a nekvalitní práci a pro ztrátu důvěry. Usnesení nebylo podle zápisu z jednání rady přijato.

Rada ČT diskutovala i s šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize Markem Wollnerem o pořadu Reportéři ČT. Jednání se vrátilo i ke sporné reportáži o Lidicích.


Video