Česká televize

Česká televize | foto: iDNES.cz

Osobnosti vyzvaly premiéra k odvolání části Rady ČT. Vadí jim některé kroky

  • 63
Desítky osobností vyzvaly zákonodárce, aby odvolali členy Rady České televize, kteří sesadili dozorčí komisi. Napsaly to v otevřeném dopisu premiéru Andreji Babišovi (ANO). Situaci v televizní radě se bude zabývat sněmovní volební výbor, který má média na starosti.

Dopis, který vznikl v reakci na Babišovu odpověď na dřívější text osobností ministerskému předsedovi, podepsali umělci, vědci, signatáři Charty 77, duchovní či bývalí politici.

Chtějí kvůli podle nich nezákonnému sesazení dozorčí komise Rady České televize konec desítky televizních radních. „Jejich jednání hodnotíme jako pokusy o řízenou likvidaci této služby veřejnosti,“ napsali. Odvoláni by podle nich měli být Pavel Matocha, Daniel Váňa, Jiří Kratochvíl, Jiří Šlégr, Vladimír Karmazín, Jaroslav Maxmilián Kašparů, Roman Bradáč, Hana Lipovská, Lubomír Veselý a Pavel Kysilka

Lipovská a Veselý by měli skončit podle dopisu také pro „nezákonné střety zájmů“. 

Vyhrožování policií, nepouštění ke slovu. Radní ČT se střetli kvůli dozoru

Radní Lipovská odvolání dozorčí komise v minulosti hájila, podle ní bylo v souladu se zákonem a rada k němu přistoupila s péčí řádného hospodáře. Důvodem byly podle ní vážné výhrady k práci komise, což je poradní orgán rady. Nespokojenost vyvrcholila při projednávání směny pozemku pod ostravským studiem, ke kterému komise údajně nedodala včas některé podklady.

Sněmovní volební výbor dostal podle týdeníku Respekt rozbor legislativního odboru dolní komory, podle kterého rada odvolala dozorčí komisi nezákonně. Rada neuvedla zákonné důvody, navíc není možné odvolání komise jako celek, napsal Respekt s odvoláním na analýzu. „Rada bude muset ten stav, který způsobila, napravit,“ citoval Respekt člena výboru Martina Kolovratníka (ANO).

První dopis

Ve druhé polovině listopadu se signatáři původního dopisu Babišovi pozastavili nad způsobem odvolání pětičlenné dozorčí komise, která je poradním orgánem Rady České televize. Babiše vyzvali k tomu, aby našel způsob jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. 

Spolu s dalším dopisem nyní zveřejnili také premiérovu odpověď. Premiér jim mimo jiné napsal, že nechce vstupovat do sporu o to, zda byla komise odvolána nezákonně, protože nechce na Radu České televize vyvíjet politický tlak. Signatáře dopisu požádal, aby při podezření na porušení zákona použili právní prostředky.

„Využíváme právní prostředky k odvolání a věříme v demokratický krok většiny rozumných a odpovědných politiků,“ napsaly desítky osobností v odpovědi na Babišův dopis. Vládu požádaly o to, aby předložila změnu systému nominací a volby do rad médií veřejné služby.

Senát v listopadu uvedl, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Současně požádal sněmovní volební výbor, aby se pochybeními rady zabýval a v případě jejich potvrzení zvážil odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Čtyři z pěti odvolaných členů komise doručili radě předžalobní výzvu, v níž konstatují, že k jejich odvolání nebyl zákonný důvod a chtějí pokračovat ve funkcích. Jinak se hodlají obrátit na soud. Radní už zvolili nové členy komise. Na rozdíl od nich jsou členové komise vázáni mlčenlivostí a mohou nahlížet do všech interních materiálů ČT.

,

Video