Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral | foto: Michal Růžička, MAFRA

Rada Českého rozhlasu zvýšila jeho řediteli Zavoralovi plat o 20 procent

  • 5
Rada Českého rozhlasu zvýšila generálnímu řediteli Renému Zavoralovi od 1. září plat o 20 procent ze současných 160 tisíc na 192 tisíc korun. ČTK to řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna, na informaci upozornil web E15.

Mzda generálního ředitele rozhlasu se nezvyšovala devět let a za tu dobu stoupl průměrný plat v podniku podle serveru o 40 procent. Zavoral vede rozhlas od roku 2016.

Ředitel veřejnoprávního rozhlasu má vedle mzdy po splnění stanovených kritérií nárok na odměny, a to až do výše tří platů jednou za půl roku.

Český rozhlas (ČRo) loni vykázal zisk 9,6 milionu korun, což je o 29,8 milionu meziročně méně. Výnosy vzrostly o 31 milionů korun na 2,295 miliardy. Rozhlas v minulém roce zaměstnával 1 419 lidí. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců ČRo loni byla 41 324 korun, to představuje její meziroční nárůst o 1930 korun. Průměrná mzda v Česku loni činila 34.125 korun.

Kvůli koronaviru méně peněz za poplatky

Český rozhlas (ČRo) vybral v prvním pololetí na koncesionářských poplatcích 1,069 miliardy korun, to je meziročně o 30,5 milionu méně. Pokles způsobila koronavirová krize. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projednala Rada Českého rozhlasu.

Počet evidovaných rozhlasových přijímačů se snížil o 11 571 na 3,824 milionu. Nejvíce ubylo poplatníků prostřednictvím SIPO. Během lednové akviziční akce rozhlas získal 5 295 nově přihlášených přijímačů. Další naplánované akce kvůli koronaviru odložil.

Průzkum: Češi jsou pro zachování koncesionářských poplatků, výše je přiměřená je

Český rozhlas obdržel několik stovek žádostí podnikatelských subjektů o odpuštění poplatku během stavu nouze. Vzhledem ke skutečnosti, že ve výběru rozhlasových poplatků plně podléhá ustanovení zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, není podle svého vedení oprávněn poskytovat jakékoli úlevy od placení.

Rozhlas očekává, že výsledky ve výběru i vymáhání rozhlasových poplatků budou kopírovat stav hospodářské situace v zemi a budou se do konce roku nadále zhoršovat.

Koncesionářské poplatky jsou hlavním příjmem veřejnoprávního rozhlasu. Po roce 2021 ČRo čeká výpadek financí související se zrušením současné výjimky pro odpočet z placení DPH. I kvůli tomu chce vedení ČRo iniciovat jednání ve Sněmovně o možném navýšení koncesionářského poplatku ze 45 korun měsíčně o pět korun a pro další období zajistit jeho navázání na inflaci.

,

Nejlepší videa na Revue