ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Do rozhlasové rady se chce vrátit Vodochodský, kandiduje i Zilvar či Fištejn

  • 1
Na dvě volná místa v Radě Českého rozhlasu kandiduje celkem 16 lidí, píše Médiář. Mezi uchazeči jsou i členové rady, kterým skončil mandát, muzikoložka Hana Dohnálková a producent Ivan Vodochodský.

Médiář se odvolává na informace zástupců poslaneckého volebního výboru, který má v působnosti právě mediální aktivity a u kterého se návrhy na kandidáty sešly.

Hana Dohnálková byla předsedkyní rady. Neuspěla v nedávné volbě, stejně jako historik Jaroslav Šebek. Také on kandiduje znovu.

Televizní i rozhlasová rada jsou stále bez vedení, čekají na nové členy

O místo v Radě Českého rozhlasu se dále ucházejí například i novinář a scénárista Jefim Fištejn nebo bývalý politik Jan Zilvar.

Veřejné slyšení všech kandidátů se bude konat ve středu 24. června před sněmovním volebním výborem. Ten pak vybere šest kandidátů. Členy rady následně zvolí poslanci.

Členy Rady Českého rozhlasu jsou bývalý novinář Miroslav Dittricha, publicista  Tomáš Kňourek, lékař Petr Arenberger, herec a bývalý ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák, textař Jan Krůta, herec Zdeněk Mahdal a v březnu čerstvě zvolený galerista Marek Pokorný.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do jeho působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu rozhlasu.


Video