| foto: Mediahub

Přiznání piráta má milion zhlédnutí. Kát by se ale za tenhle veřejný lynč měl někdo jiný

Třicetiletý pirát Jakub F. dostal za úkol nasdílet video 200.000krát. Během týdne má pětinásobek. Dalším adeptem na omluvné video je Jan Hlaváč z BSA.

Jakub se dohodl s organizací BSA, že pokud video získá 200.000 zhlédnutí, nemusí platit několik milionů korun. To je ale pouze část pravdy - těch několik milionů je (hypotetická) škoda vyčíslená firmami, sdruženými v BSA (je mezi nimi například Microsoft se škodou téměř 6 milionů korun). Dalšími v řadě jsou Česká protipirátská unie a Playman, a tam si jeden nemůže být jistý vůbec ničím. Zvlášť protipirátská unie velmi ráda vyčísluje škody v milionech.

Jakubovi tedy nemusí veřejná ostuda vůbec pomoct. To, že ho do téhle mizérie navezla zrovna v Česku neexistující organizace BSA, je pak už jen absurdní třešničkou na zkaženém dortu. BSA, která sama z Česka prchla poté, co neprávem obvinila jinou firmu z pirátství, a raději skončila v likvidaci místo toho, co by zaplatila soudem uloženou pokutu. BSA, která v tiskové zprávě prokazatelně lže - tvrdí, že byl Jakub odsouzen k náhradě škody, což vůbec není pravda. Jakub dostal podmínku a trest propadnutí věci, náhrada škody mu hrozila (a stále hrozí) u civilního soudu. BSA, která zneužila mladého kluka k vlastnímu selfpromu, aniž by mu zajistila jakoukoliv reálnou ochranu - jaká právní síla může donutit Microsoft, aby respektovala prohlášení neexistující organizace? Tahle BSA tady rozdává rozumy a hraje si na morální autoritu.

Jakto, že se celá BSA studem nepropadne do země? A jakto, že jim to ještě vůbec někdo žere?

Mám nápad - BSA by mohla také natočit video. Scénář by byl následující: polozhroucený Hlaváč sedí v rohu sešeřelé místnosti a zpytuje svědomí. Miroslav Táborský sonorním hlasem recituje: "Mé jméno je Honza. Ještě před pár lety jsem byl normální account manažer, ale pak jsem objevil díru na trhu. Sice trošku smrdí, ale YOLO. Takže teď dělám fízla a nabádám ostatní, aby práskali svoje kolegy. Před pár lety to firma, pro kterou pracuju, s pomlouváním přehnala, a chytli ji při lži. A místo toho, aby se k tomu postavila čelem, tak raději sbalila krám a zkouší to jinde. Rád bych zase někdy vylezl na ulici, aniž bych se musel stydět, a aniž by si na mě lidi ukazovali prstem. Pomožte mi získat 1 milion sdílení, pak budu zase člověkem."

My v Mediahubu máme hodně silné sociální cítění, a chtěli bychom Honzovi pomoct. Slibujeme, že mu uděláme stejné promo, jako Jakubovi. Prachy na natočení si ale bude muset sehnat sám.


Video