| foto: Mediahub

Podíl českých domácností s internetem a PC stoupl na 73 procent

Podíl domácností s internetovým připojením se za poslední dva roky zvýšil o šest procentních bodů na 73 procent, z toho 70 procent má vysokorychlostní připojení. Počítač má doma rovněž 73 procent rodin. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů ČSÚ.

"V roce 2015 bylo vybaveno oběma technologiemi (internetem a PC) více než 3,1 milionu českých domácností," uvedla na tiskové konferenci předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Před deseti lety měla počítač třetina bytů a internet jen pětina.

V podílu internetových uživatelů Česko v minulém roce podle Romany Malečkové z ČSÚ předstihlo průměr Evropské unie. V tuzemsku využívalo internet téměř 80 procent dospělé populace, zatímco evropský průměr byl 78 procent. Naopak 1,6 milionu Čechů se ještě nikdy k internetu nepřipojilo. Šlo zejména o seniory.

Za posledních pět let byl stolní počítač nahrazený přenosnými zařízeními. Podíl přenosných počítačů se zvýšil ze čtvrtiny na více než polovinu. Dvojnásobně také stoupl počet domácností se dvěma a více počítači.

Více než tři čtvrtiny uživatelů jsou na internetu denně nebo skoro denně. Kolem 27 procent zejména mladých uživatelů na internetu stráví pět až deset hodin týdně. Sedm z deseti Čechů internet používá pro e-mailovou komunikaci, polovina internetových uživatelů chodí na sociální sítě. Zhruba 84 procent uživatelů na síti hledá informace o zboží a službách a 3,7 milionu Čechů na internetu v posledním roce nakoupilo.

Mobilní telefon nepoužívají jen tři procenta osob starších 16 let. Více než třetina jednotlivců se prostřednictvím mobilu připojuje k internetu.


Video