Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Macek: Kvůli komiksu jsme CNC přemlouvali měsíce. Byl to zázrak, že Zázrak vyšel

  0:18aktualizováno  0:21

V prodeji už je šesté číslo komiksové série Dechberoucí Zázrak, jejímiž autory jsou novinář Petr Macek a kreslíř Petr Kopl. Unikátní je tento počin v mnoha ohledech. Například jde o první ryze českou superhrdinskou komiksovou sérii na pokračování, která se objevila na stáncích, a hlavně se do ní pustil jeden z největších českých mediálních domů. Ten tak zkouší další cesty, kterými by se mohl v budoucnu vydat vydavatelský byznys.

Jak se vašemu komiksu daří? Je o něj zájem?

Informace o prodejích mám zpožděně a nejsou úplně kompletní, protože prodej probíhá na několika místech – částečně v PNS, částečně přes Euromedii v knihkupectvích a komiksových speciálkách, a částečně přímo od nás po SMS a v předplatném. Než se to všechno zkompletuje a doběhne, to chvíli trvá. Ale snad mě ve vydavatelství nezastřelí, když prozradím, že u prvních tří čísel máme prodeje v řádech tisíců. První se uvedlo ve velkém, druhé šlo trochu dolů a třetí zase stouplo. Jsme tak někde pod pěti tisíci prodanými kusy na číslo.

Kdybych to hodnotil jako knihu, řekl bych: úspěch. Jako magazínový měsíčník spíš nic moc.

Hodnoťte to, prosím, jako knihu, protože časopis to není. Je to komiksový seriál, který obsahuje jenom jeden příběh, který ale, jako v každém správném seriálu, na konci graduje a slibuje pokračování v následujícím čísle. Zároveň má pokaždé samostatnou epizodu, která se do konce každého dílu vyřeší. Pro mě a mediální dům CNC je to ale primárně experiment, který u nás nemá obdoby. Jasně, je tu Čtyřlístek a ABC, byly tu Rychlé šípy nebo Saudkovy komiksy, ale sešitovka amerického střihu, s měsíční periodicitou, která má jednoho ústředního hrdinu - a tady přímo superhrdinu ve stylu Supermana, Spider-mana, Kapitána Ameriky a dalších slavných postav podobného druhu - je tu něco naprosto nového. Vlastně se pokoušíme vytvořit trh pro něco tohoto druhu ryze českého a originálního. Myslím, že jsme už úspěšně pronikli mezi české a slovenské čtenáře komiksů, protože Euromedia má distribuci i na Slovensku, ale je tu potenciál širší veřejnosti, kterou stále ještě můžeme oslovit. Je to prostě experiment, jestli to vůbec půjde.

Jaké jsou reakce tradičních českých fanoušků komiksů?

Stojatou vodu českých komiksáků jsme dost rozbouřili, což považuji za pozitivní. Nikoho Zázrak nenechal chladným a nejspíš jsme komunitu ortodoxních fandů rozdělili na ty, co nás absolutně nenávidí a ty, co nás milují a drží nám palce. Ono je to dost těžké. My jsme si s kreslířem Petrem Koplem splnili sen, který tu má spousta lidí už pětadvacet let a nikdo se do toho zatím nedokázal pustit. Chyběly jim ambice, drzost, sebedůvěra, možnosti. Oč hůř, že já jsem v komiksové branži začátečník, sám říkám, že pouze na návštěvě. To asi hodně lidí popudilo. Nejvíc nás tak nesnáší samotní - někteří - autoři komiksů. Podezírám je, že je za tím v mnoha případech, bohužel, závist. S tím ale nic nenaděláme. Byl bych raději, kdyby nám to natřeli nějakým konkurenčním projektem, než planými řečmi. Čímž ovšem nechci říci, že všechno děláme ideálně. Jak jsem řekl, je to pro Česko nový žánr, a tak se i my, autoři, učíme z vlastních chyb a za pochodu. Cítíme ale kolem sebe hlavně hodně podpory, za kterou děkujeme.

Autor a jeho superhrdina (Foto: CNC)

V komiksu jste nováček, ale kolem fantastiky se pohybujete dlouho. Psal jste nejen knihy ze sci-fi série Mark Stone, ale dokonce jste napsal i knihu z univerza Star Treku.

Ve skutečnosti jsem se k fantastice dostal náhodou. Dělal jsem produkčního a měl na starosti PR filmu Choking Hazard, kde jsem se seznámil s legendami české fantastiky jako jsou Štěpán Kopřiva, Jiří Walker Procházka, Vlado Ríša či Ondřej Neff. Psal jsem už předtím, ale od nich nebo z jejich směru přišla řada impulsů, inspirací a příležitostí. Na druhou stranu, vždycky jsem se zároveň držel mimo tuto komunito trošku stranou, nechci být zaškatulkovaný v jednom žánru…

Koneckonců jste hlavně bulvární novinář.

Ano, to jsem. Pracuji v tomhle vydavatelství dohromady nějakých dvanáct let, jen s dvouletou přestávkou na televizi Nova, a vlastně celou svou novinářskou kariéru se věnuji světu celebrit.

Celebrity a komiks jsou přeci jenom něco jiného. Jak jste přemluvil tak velký mediální dům jako je CNC, aby šlo do něčeho tak okrajového jako je komiks?

Na rovinu, nebylo to lehké. Vyrobili jsme s Koplem pilotní číslo a poslali ho přes šéfredaktora Blesku Radka Laina kolečkem lidem ve vedení, kteří mohli rozhodnout o tom, jestli se do toho půjde. Trvalo to několik měsíců a myslím, že se mě někteří už báli potkat na chodbě, protože jsem se jich vždycky ptal, jestli už se na to dívali a jak to vypadá a jestli do toho půjdou.

Na druhou stranu pochybuji, že kdyby si vedení nespočítalo, že to pro CNC má smysl, tak by do toho těžko šli, bez ohledu na to, jak moc otravný bych byl. Samozřejmě, tím, že jsem přišel s tímhle projektem zevnitř a mám tu nějaké zkušenosti, tak to bylo snazší než by to měl někdo z ulice. Myslím tím hlavně díky faktu, že vím, na které dveře zaklepat.

Může se to CNC vyplatit?

Věřím, doufám, že ano. Prodeje nejsou špatné, uvnitř je dostatek reklamy a co mě těší, dokonce od Marvelu, takže si myslím, že by to mohlo finančně skončit v nějakém zisku. Máme schválenou třináctidílnou sérii, s níž skončíme v prosinci, a nejspíš někdy na podzim budeme mít nějaká pořádná čísla, která nám ukáží, jak na tom projekt je.

Když se ale bavíme o zisku, nebude to zřejmě nic převratného. Jak jsem říkal, pro vydavatele je to hlavně experiment, je to součást hledání nových cest, kam by se vydavatel mohl posunout. Neznám v tomhle progresivnější vydavatelství, než je CNC.

Pro nás tvůrce je to pak hlavně zábava a splněný dětský sen. O to je sladší, že nám tady nikdo do obsahu nezasahuje, nikdo nám neříká, co smíme nebo nesmíme. Máme v zásadě absolutní důvěru a volnou ruku.

Předpokládám, že s propagací vám dost pomáhají další tituly CNC.

Samozřejmě. Věnuje se tomu zejména tištěný Blesk a náš web, kam chodí mladší cílovka. Síla CNC je tu jasně vidět. Cokoliv mimo naše tituly je pak už spíš guerillový marketing nás autorů. Máme skvělé výsledky s aktivní komunikací s fanoušky přes Facebook Zázraka. A skvělé je, že nám s propagací pomáhají i nadšení čtenáři.

Petr Macek (1981) – novinář a spisovatel. Dlouholetý redaktor bulvárních deníků Aha! a Blesk. Je autorem knih ze světa francouzské sci-fi série Mark Stone, legendárního světa Star Treku i příběhů s Sherlockem Holmesem.

Autor:
Témata: Petr Macek

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...