Petr Dvořák přichází na jednání Rady České televize, kde by měl být zvolen nový...

Petr Dvořák přichází na jednání Rady České televize, kde by měl být zvolen nový ředitel ČT na příštích šest let. (26. dubna 2017) | foto: Dan Materna, MAFRA

Šéf České televize Petr Dvořák je viceprezidentem Evropské vysílací unie

  • 7
Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl zvolen viceprezidentem Evropské vysílací unie (EBU). Vystřídá ředitelku Francouzské televize Delphine Ernotteovou Cunciovou. Dvořák je v jedenáctičlenném výkonném výboru unie od roku 2014, uvedla televize v tiskové zprávě.

Petr Dvořák se v průběhu svých tří uplynulých mandátů zabýval především oblastí sportu a sportovních práv. Jeho nynější agenda v roli viceprezidenta bude teprve upřesněna, funkce je však nejen prestižní záležitostí, ale představuje rovněž možnost ovlivnit vývoj na nejvyšší úrovni, z pohledu evropské legislativy, vývoje nových formátů i výměny pořadů.

„Prožíváme mimořádný rok, v němž se naplno ukazuje význam a klíčová role veřejnoprávních médií. Nejen u nás, v České republice, se potvrdilo, že jsou hlavním a nejdůvěryhodnějším zdrojem informací pro své občany, že se umí rychle adaptovat na nesnadné podmínky a v krizi, jako je tato, pomáhat divákům, kteří to potřebují,“ uvedl Dvořák.

Šéf České televize je teprve druhým Čechem, který bude takto vysoký post v EBU zastávat. Vůbec prvním českým zástupcem ve vedení Evropské vysílací unie byl Ivo Mathé v letech 1995 až 1998.

Evropská vysílací unie sídlí v Ženevě a je přední světovou aliancí veřejnoprávních médií. Její základnu tvoří 116 členských organizací z 56 zemí Evropy a dalších 34 přidružených organizací v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii a v Americe. Členské organizace provozují více než dva tisíce televizních, rozhlasových a online kanálů a služeb.

,

Video