Ochranný svaz autorský neboli OSA (logo)

Ochranný svaz autorský neboli OSA (logo) | foto: OSA

Ochranný svaz autorský loni pro autory vybral meziročně více peněz

  • 4
Českým a zahraničním autorům a nakladatelům loni vyplatil Ochranný svaz autorský (OSA) honoráře za 811,6 milionu korun. Meziročně je to o 6,5 procenta více. Odměny putovaly do 103 zemí. Největší podíl na příjmech zůstává z rozhlasového a televizního vysílání a koncertní činnosti, uvedla mluvčí OSA Šárka Chomoutová.

Peníze si rozdělilo 205 tisíc skladatelů, textařů a nakladatelů, což představuje pětiprocentní nárůst oproti předchozímu období. 

„Příjmy OSA vybrané jménem našich autorů za užité texty a melodie loni dosáhly rekordních 1,12 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 14 procent. Předpokladem těchto výsledků byla dobrá kondice českého hospodářství, která se projevila v nárůstu počtu koncertů, reprodukované hudby, ale také v nárůstu příjmů z předplatitelských streamovacích služeb,“ uvedl předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Poměr nákladů k celkovým tržbám činil 12,14 procenta - z každých vybraných 100 korun tedy autor dostal 88 korun. Loni OSA inkasoval za rok 2018 pro autory skladeb 973,2 milionu korun. Přes 195 tisíc nositelů práv vyplatil na honorářích 761,78 milionu korun.

Tahounem roku 2019 bylo veřejné provozování hudby - živé koncerty a reprodukovaná hudba, s celkovým meziročním růstem o 18 procent. Podstatný vliv na výši inkasa za reprodukovanou hudbu měly obdržené doplatky za minulá období od Asociace hotelů a restaurací ČR.

Platit se bude za všechny dovezené mobily, řekl šéf OSA v Rozstřelu

Počet autorů, které zastupuje OSA, roste. Loni přijal 414 nových autorů a zaregistroval 15 592 nových skladeb. OSA zastupoval v minulém roce přes tři miliony autorů z celého světa, z toho bezmála 9700 domácích žijících autorů, dědiců a nakladatelů. 

„V roce 2005, kdy jsem přišel do OSA, bylo zastupovaných domácích autorů něco pod pět tisíc. Růst klientely bereme jako projev důvěry,“ podotkl Roman Strejček.

Svaz má i své odpůrce. Spor se například vedl o zvýšení poplatků navrhované kolektivními správci. Sněmovna před třemi lety schválila novelu autorského zákona, podle které by se autorské poplatky mohly do budoucna zvyšovat maximálně o inflaci. Proti plánovanému zvýšení poplatků za autorská práva k hudbě v roce 2016 před pražským sídlem OSA protestovali zástupci Sdružení místních samospráv a dalších dotčených subjektů.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv všech hudebních žánrů. Vykonává kolektivní správu autorských majetkových práv k hudebním dílům. Na základě recipročních smluv reprezentuje i zahraniční autory při uvádění jejich děl v Česku.

OSA byl založen 9. října 1919 první ustavující valnou hromadou. Navazuje na činnost Ochranného sdružení spisovatelů, skladatelů a nakladatelů hudebních děl, které bylo založeno v roce 1919.

,

Video