Vítězové a vítězky soutěže Novinářská cena 2020

Vítězové a vítězky soutěže Novinářská cena 2020 | foto: Nadace OSF

Novinářské ceny znají vítěze, ceny získali i redaktoři iDNES.cz

  • 7
Nadace OSF udělila novinářské ceny. Ocenění v celkem 14 kategoriích převzalo na pátečním slavnostním udílení 10 českých novinářů a novinářek a čtyři novinářské týmy. Porota letos udělila také rekordní počet zvláštních ocenění. Za regionální žurnalistiku si odnesli cenu redaktoři olomoucké redakce iDNES.cz a Jakub Vrána z iDNES TV za pořad Zaniklé tratě.

Za redakce iDNES.cz získali Cenu za regionální žurnalistiku Michal Poláček a Jakub Mikel z olomoucké redakce. A to za rozhovor s dnes už bývalým hejtmanem Ladislavem Oklešťkem: Ústní půjčka byla riziko, ale ne naše, říká olomoucký hejtman Okleštěk

Porota ocenila perfektně řemeslně zpracovaný rozhovor a vyzdvihla připravenost autorů a jejich odvahu pokládat politikovi z vládní strany nepříjemné otázky a požadovat na ně jasné a jednoznačné odpovědi v době, kdy se práci novinářů snaží zdiskreditovat nejvyšší představitelé státu, uvádí Nadace OSF v tiskové zprávě.

Zvláštní ocenění získal Jakub Vrána z iDNES TV za zajímavé zpracování historického tématu v cyklu Zaniklé tratě.

V kategorii nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuze zvítězila Alžběta Havlová z Radio Proglas, která v podcastu Na dřeň upozornila na obtěžování v katolické církvi. Ocenění si odnesla i Jana Ciglerová za rozhovor s maskérkou Veronikou Šorfovou o obtěžování na pracovišti nebo tým autorek ze SME.sk za sérii svědectví o sexuálním obtěžování.

Nově se mezi oceněné probojovalo i téma urbanismu a života ve městech. Peter Bednár se stal vítězem v kategorii Solutions Journalism a se svými komentáři k urbanismu a společnosti byl nominován i v kategorii Nejlepší komentář.

Vítězného zpracování se dočkalo i téma koronaviru, konkrétně unikátní mapy z dílny Seznam Zprávy, které ukázaly, jak si vedou jednotlivé obce s ohledem na počet nakažených.

Z redakcí se mezi nově nominovanými objevilo například Radio Proglas, Český rozhlas Radio Wave nebo měsíčník Romano voďi. Do užší nominace se probojoval také Deník Referendum, Finmag, Český rozhlas Vltava nebo iDnes.cz. 

Cenu Karla Havlíčka Borovského, která je určená autorovi nebo autorce mimořádně společensky přínosných textů, letos získala Lenka Kabrhelová z Český rozhlasu.

Cenu Novinářská křepelka pro novináře a novinářky do 33 let poroda udělila Apoleně Rychlíkové z A2larm.cz.

„I letos se mezi nominované dostali novináři z redakcí, které zatím nebyly úspěšné. Jsem za to rád. Spektrum doposud úspěšných redakcí se tak krásně rozšiřuje a ukazuje to, že média v České republice jsou kvalitní napříč různými myšlenkovými směry. Chtěl bych tímto apelovat na všechny redakce, ať se hlásí. Zároveň letos poroty rozdaly skoro rekordní počet speciálních ocenění, což ukazuje, že často není rozhodování vůbec jednoduché a mnoho příspěvků přináší velmi specifickou kvalitu, kterou je třeba ocenit,“ popsal výkonný ředitel Nadace OSF a člen Rady Novinářské ceny Robert Basch.

Letos vítězové uspěli v dosud největší konkurenci, do soutěže Novinářská cena bylo přihlášeno 691 příspěvků.


Video