| foto: Twitter, Mediahub

Novináři dostali během setkání Trumpa a Kima USB větráky. Mohou v nich být viry

Během jednání se Severní Koreou není opatrnosti nikdy dost.

Historické setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem bylo bezesporu jednou z nejvýznamnějších mediálních událostí roku. Přímo v SIngapuru sledovalo nevídaný summit dvou znepřátelených stran bezpočet novinářů z celého světa.

Někteří z nich začali na Twitteru zveřejňovat obsah dárkových tašek, které od organizátorů akce obdrželi. Dárkové balíčky obsahovaly například vodu nebo výtisk singapurského listu Straits Times. Mnohé novináře však zaujal zejména mini USB větrák. Například nizozemský novinář Harald Doornbos na Twitteru takový dárek ocenil s poznámkou, že v Singapuru je opravdu horko.

"V dárkovém balení pro novináře pro #KimTrumpSummit je i mini USB větrák - během psaní se hodí zůstat chladným. V Singapuru je docela horko, asi 33 stupňů," napsal na Twitter nizozemský novinář.

Bezpečnostní analytici ovšem v souvislosti s netradičním upomínkovým předmětem zbystřili. Podle nich je totiž možné, že podobné zařízení by v sobě mohlo mít zabudován virus, který po připojení k počítači stáhne uživatelova citlivá data. Nabourání počítače prostřednictvím externího zařízení je přitom poměrně častým jevem.

Zpravodajský web Business Insider, který na podezřelé USB větráky upozornil, také připomíná, že Severní Korea se v posledních letech stala hackerskou velmocí, která by mohla stát například i za mimořádně nebezpečným ransomwarem Wannacry.

Portál britské televize BBC v reakci na zveřejnění obav ohledně USB větráků kontaktoval singanuprské ministerstvo, které novináře BBC ubezpečilo, že dárková balení byla připravována v jeho režii a větráky rozhodně nedisponují médiem schopným ukládat data.


Témata: USB, vir, Virus

Video