Papež František

Papež František | foto: Reuters

Podle papeže je svoboda médií indikátorem stavu země

  • 4
Papež František v sobotu vyzval novináře, aby se vyhýbali falešným zprávám a zabývali se lidmi v těžké situaci, kterým není věnována pozornost. Při setkání se zahraničními zpravodaji ve Vatikánu zdůraznil, že svoboda médií je indikátorem toho, v jakém stavu se daná země nachází.

„S bolestí jsem vyslechl statistiky o vašich kolezích, kteří byli zabiti při statečném a zapáleném výkonu své práce v mnoha zemích, když informovali o tom, co se děje ve válkách, a o dalších dramatických situacích, v nichž na světě žije tolik našich bratrů a sester,“ vzdal mimo jiné František čest novinářům, kteří zemřeli při výkonu povolání.

Svoboda tisku a svoboda slova je důležitým ukazatelem toho, v jakém stavu se nachází „zdraví státu“, poznamenal papež, aniž konkrétně nějakou zemi jmenoval. „Nezapomínejme, že jednou z prvních věcí, kterou diktatura dělá, je odstranění svobody sdělovacích prostředků nebo její předstírání,“ dodal.

„Potřebujeme novináře, kteří jsou na straně obětí, na straně těch, kteří jsou pronásledováni, na straně těch, kteří jsou vyloučeni, odsunuti stranou, diskriminováni,“ zdůraznil papež František při setkání s několika stovkami novinářů.

Agentura AP poznamenala, že František se setkává se zpravodaji pravidelně při svých zahraničních cestách, sobotní akce je však první schůzkou papeže se Sdružením zahraničních novinářů v Římě od roku 1988, kdy je uspořádal Jan Pavel II.

,

Video