ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Správní soud vrátil na začátek případ nároku na informace o počasí

  • 2
Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek, podle kterého měl Český hydrometeorologický ústav zdarma poskytnout historické záznamy o srážkách a teplotách v Česku. O vydání záznamů ve strojově čitelném formátu požádal před pěti lety novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka.

Důvodem zásahu Nejvyššího správního soudu je aplikace nesprávného zákona, zjistila ČTK z úřední desky.

Český hydrometeorologický ústav odmítl žádost o informace s vysvětlením, že část údajů o počasí zveřejňuje na webu. Na bezúplatné poskytování všech informací mají nárok jen subjekty veřejné správy na základě zákonů, zatímco soukromí žadatelé musejí zaplatit. Databáze vytvářené z naměřených hodnot označil ústav za majetek, o který musí pečovat, zároveň jde o jeden ze zdrojů příjmů ústavu. Rozhodnutí potvrdilo ministerstvo životního prostředí.

Městský soud v Praze ale zaujal jiný názor a nařídil poskytnout ve strojově čitelném formátu informace o denní průměrné teplotě a srážkách na všech měřicích stanicích, které má ústav k dispozici v elektronické podobě. Údaje mají podle městského soudu veřejnoprávní charakter, dostupnost informací je předpokladem pro to, aby se lidé mohli domáhat svého práva na příznivé životní prostředí.

Ministerstvo podalo kasační stížnost a Nejvyšší správní soud nyní zrušil jak rozhodnutí pražského soudu, tak ministerstva životního prostředí, které musí rozhodovat znovu. Podle nejvyšší instance dopadá na údaje o teplotě a srážkách primárně speciální zákon o právu na informace o životním prostředí, a nikoliv obecný zákon o svobodném přístupu k informacím. Je tedy nutné žádost zcela nebo částečně, podle charakteru požadovaných informací, řešit v režimu jiného zákona.

„Ačkoli jsou tyto zákony podobné, obsahují několik podstatných rozdílů, například ve vymezení povinných subjektů, důvodů pro odepření poskytnutí informací a procesních lhůt,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Výsledek řízení po aplikaci zákona o právu na informace o životním prostředí soud ve svém rozhodnutí nepředjímá.

,

Video