Miloš Zeman během pořadu na stanici Český rozhlas Radiožurnál. (4. ledna 2013)

Miloš Zeman během pořadu na stanici Český rozhlas Radiožurnál. (4. ledna 2013) | foto: František Vlček, MAFRA

Rozhlas chce oživit „hovory z Lán“. Na Xavera Veselého se těším, řekl Zeman

  • 68
Prezident Miloš Zeman se vrací na vlny veřejnoprávního rádia. V únoru promluví v pořadu Luboše Xavera Veselého. Minulý týden se Miloš Zeman rozešel s televizí Barrandov, kde zrušil pravidelné vystupování v pořadu Týden s prezidentem. Zeman se dál chce pravidelně vyjadřovat pro Blesk a Frekvenci 1.

„Generální ředitel Českého rozhlasu pan Zavoral (mi teď) navrhl další mediální výstupy s Xaverem Veselým, kterého mám rád a těším se na to, co by ne,“ cituje server Médiář odpověď Miloše Zemana v pravidelném rozhovoru na stanici Frekvence 1 na otázku, zda bude dál svolný k rozhovorům jednou za čtvrt roku právě v Press klubu na Frekvenci 1. Potvrdil, že zůstane, a dodal, že zůstane i s Bleskem. Rádio Frekvence 1 i deník Blesk patří do mediální skupiny Czech Media Invest kolem Daniela Křetínského.

„Český rozhlas (ČRo) jako médium veřejné služby usiluje o to, aby plnil dobře svou roli ve společnosti, úkoly stanovené zákonem o ČRo a Kodexem ČRo a aby nabízel ve svém vysílání názorovou pestrost a vyváženost. Stojíme tedy samozřejmě i o to, abychom mohli veřejnosti prezentovat osobnost hlavy státu,“ upřesnil pro iDNES.cz ředitel komunikace Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Dodal, že generální ředitel René Zavoral prezidentovi tlumočil pozvání moderátora Luboše Xavera Veselého do jeho pořadu Xaver a host, na které Zeman kladně reagoval.

„Rozhovor, který bude veden v duchu lifestylového formátu daného pořadu, je naplánován na únor a bude vysílán na regionálních stanicích ČRo,“ sdělil Hošna.

Kontroverzní Hovory z Lán

Rozhlas podle něho pravidelný pořad s prezidentem aktuálně neplánuje. „Ale stejně jako doposud bude pokračovat v dosavadní praxi odvysílání příležitostných rozhovorů s hlavou státu na aktuální témata,“ dodal.

Na vlny Českého rozhlasu se tak po několikaleté přestávce vrátí rozhovor s prezidentem. Zeman přešel z Českého rozhlasu na Frekvenci 1 v roce 2015 poté, co rozhlas vzkázal na Hrad, že pořad Hovory z Lán už nebude vysílaný živě, ale jen ze záznamu. Prezident Miloš Zeman tehdy reagoval tím, že rozhovory začal poskytovat Frekvenci 1, kde je moderoval Luboš Xaver Veselý.

Český rozhlas tak tehdy reagoval na rozhodnutí Rady Českého rozhlasu k pořadu Hovory z Lán, ve kterém prezident použil několik vulgarismů.

Prezident minulý týden oznámil, že zrušil pravidelné vystupování v televizi Barrandov v pořadu Týden s prezidentem. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka pořad Týden s prezidentem již vyčerpal svůj potenciál a nemůže přinést nové impulsy.


Video