Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při prezentaci výroční zprávy...

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při prezentaci výroční zprávy ministerstva zahraničí Spojených států o stavu lidských práv ve světě ve Washingtonu. (13. března 2019) | foto: ČTK

Reportérka nesmí cestovat s Pompeem. Mstí se za dotazy, míní novináři

  • 3
Americké ministerstvo zahraničí vyřadilo ze seznamu novinářů, kteří poletí tento týden se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem na zahraniční cestu, reportérku rozhlasové stanice NPR Michele Kelemenovou. Stalo se tak jen několik dní poté, co měl Pompeo roztržku s jinou reportérkou téže stanice.

Informovala o tom agentura AP s odvoláním na NPR a asociaci novinářů.

„Považujeme za nepřijatelné takto trestat člena našeho sdružení, které má dlouhou tradici v doprovodech ministrů zahraničí na jejich cestách,“ uvedl šéf asociace novinářů Shaun Tandon.

Podle něj jde o odplatu Mika Pompea za nepříjemné dotazy, které mu v pátek kladla reportérka stanice NPR Mary Louise Kellyová.

Kellyová se v pátek Pompea dotazovala na loňské odvolání Marie Yovanovitchové z postu americké velvyslankyně na Ukrajině. Ambasadorka později vypovídala v neprospěch prezidenta Donalda Trumpa při veřejném slyšení v Kongresu, jež vedlo k zahájení procesu impeachmentu.

Pompeo Keellyové neodpověděl a rozhovor spěšně ukončil. Podle Kellyové si ji pak vzal do jiné místnosti, kde na ni křičel a urážel ji.

Kelemenová, která tento týden nesmí jet s Pompeem do Británie, Běloruska, na Ukrajinu a do střední Asie, pokrývá události kolem ministerstva zahraničí dvě dekády. Důvod, proč na nadcházející cestu nepojede, jí nebyl sdělen. Ministerstvo událost nekomentovalo.

,

Video