(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Microsoft brojí proti fake news. Varuje před čtením Daily Mailu

  • 1
Společnost Microsoft vytáhla do boje proti fake news. Její nový projekt NewsGuard varuje uživatele mobilního prohlížeče Edge, aby nevěřili zprávám webového portálu bulvárního deníku Daily Mail, neboť podle projektu nedodržují zásady kvalitní žurnalistiky.

Uživatelům mobilního webového prohlížeče Microsoft Edge se při přechodu na stránky bulvárního deníku Daily Mail zobrazí varovné sdělení: „Tato webová stránka nedodržuje základní standardy přesnosti a odpovědnosti. V minulosti už musela v řadě významných případů uhradit poškozeným škodu.“ 

Tým NewsGuard vybízí čtenáře k ostražitosti, neboť právě Daily Mail Online pravidelně zveřejňuje obsah, který poškozuje pověst lidí, vyvolává strach a narušuje jejich soukromí.

Jeden z nejnavštěvovanějších bulvárních webů na světě Daily Mail Online v hodnocení důvěryhodnosti NewsGuard totálně propadl. Získal pouze jednu z pěti možných hvězdiček. Stejné hodnocení má například i ruskou vládou podporovaný portál a televize Russia Today (RT).

Tým NewsGuard tvoří zkušení novináři, kteří se snaží vytvořit hodnocení, podle něhož má být zjevné, kterým zpravodajským webům mohou lidé důvěřovat a kterým ne. V týmu jsou také analytici kontrolující, zda stránky splňují základní standardy žurnalistiky. Tým následně hodnocení zveřejňuje a vyzývá zpravodajské weby, aby na kritiku reagovaly a zlepšily své standardy.

Konec Zpráv Google v Evropě? Vyhledávač hrozí, že omezí zobrazování článků

Steve Brill, spoluzakladatel projektu NewsGuard uvedl, že hodnocení portálu Daily Mail Online bylo naprosto transparentní. Zpravodajský web se jim však kontaktovat nepovedlo.

„Jakmile uslyšeli, kdo jsem a odkud volám, dotyčný zavěsil. Rádi bychom slyšeli od nich, zda se jim něco nelíbí nebo jestli něco chystají změnit,“ uvedl Brill pro The Guardian.

Pouze pro mobilní telefony

Projekt NewsGuard vznikl v rámci programu Microsoftu Defending Democracy Program. Samotný Microsoft v něm ale nemá žádné pravomoci a také nemůže zasahovat do jeho práce. Všechny stížnosti nebo případné žaloby by tak měly mířit přímo na adresu nové společnosti.

Prohlížeč Edge od Microsoftu využívá pouze malá část uživatelů internetu. Doplňkový plug-in NewsGuardu je dostupný pouze ve verzi pro mobilní zařízení, pro stolní počítače nikoli.


Video