Účastníci manifestace před budovou Československého rozhlasu v Praze. (21....

Účastníci manifestace před budovou Československého rozhlasu v Praze. (21. listopadu 1989) | foto: ČTK

Výstava ukáže, jak se v roce 89 dělala revoluce bez internetu

  • 6
Komunikační a mediální pozadí zlomových okamžiků listopadu 1989 představí výstava Komunikace 89 aneb Státní převrat bez internetu. Ukáže, jak se „dělala revoluce“ bez internetu, chytrých telefonů a sociálních sítí. Výstava se otevře 11. října ve výstavním prostoru naproti fotbalovému stadionu na Letenské pláni. Přístupná bude do 30. listopadu.

Výstava podle organizátorů návštěvníky vrátí do časů soumraku totalitního režimu, kdy o proměnách země rozhodovalo množství lidí na ulicích a o velikosti pouličních manifestací schopnost šíření informací o událostech utajovaných prorežimními médii.

„Chceme ukázat, jak probíhala komunikace v době, kdy hlavní argumenty bylo třeba obhájit přímým dialogem, osobním kontaktem, veřejnou diskusí. Bez internetu, mobilních telefonů a sociálních sítí,“ uvedl organizátor Pavel Štingl.

Expozice se ale nebude věnovat pouze událostem 17. listopadu 1989. Poukáže také na důležitost 25. listopadu, kdy definitivně padla cenzura. V tiskové zprávě o tom za organizátory akce informovala Klára Bobková.

Výstava by podle organizátorů měla být výzvou k posílení mediální výchovy. Ta je v Česku podle Štingla nesystematická jak ve školách, tak ve veřejnoprávním prostředí. Také proto nebude chybět doprovodný vzdělávací program pro školy vytvořený v koordinaci s Festivalem svobody a neziskovou organizací Post Bellum.

Součástí výstavy bude i představení cyklu archivních fotografií Jaroslava Krejčího zachycujících listopadové dny prostřednictvím tehdejších osobností politického dění, jako byli Václav Havel, Alexander Dubček či Karel Kryl. Chybět nebudou dílny a besedy s významnými osobnostmi mediálního světa z doby před 30 lety i ze současnosti.

Výstavu Komunikace 89 aneb Státní převrat bez internetu připravuje autorský tým Památníku ticha za podpory ministerstva kultury, hlavního města Prahy a městské části Praha 7. Partnerem projektu je Festival svobody.

,

Video