| foto: Linka bezpečí, Mediahub

Kampaň Linky bezpečí varuje děti i dospělé před nástrahami on-line světa

Na rizika internetu a sociálních sítí má děti i jejich rodiče upozornit nová kampaň Linky bezpečí o kyberbezpečnosti.

Ve videích kampaně šířených prostřednictvím kanálu youtube se bude svérázná matka řečená Hustá Lída, kterou představuje herečka Eva Leinweberová, zabývat různými úskalími on-line světa a bezpečným chováním v něm. ČTK o tom dnes informovala Regina Jandová z Linky bezpečí.

"V roce 2007 se na Linku bezpečí obrátilo s problémy na internetu 40 dětí. Poslední rok je to až šestnáctinásobek, tedy 624 dětí," uvedl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Děti s konzultanty Linky bezpečí nejčastěji řeší kyberšikanu, obtěžování přes sociální sítě, sexting neboli sdílení intimních materiálů, vydírání či zneužití osobních údajů. Pouze pětina dětí, které se dostanou do těchto problémů, hledá pomoc u svých rodičů.

Ve videích i na webových stránkách www.hustalida.cz mohou děti i jejich rodiče nalézt užitečné informace a zároveň podpořit Linku bezpečí.

Linka bezpečí poskytuje své služby od roku 1994. Dává podporu dětem při řešení náročných životních situací i běžných starostí. Linka s číslem 116 111 je zdarma a zaručuje anonymitu. Denně její zaměstnanci přijmou 400 až 500 hovorů. Děti také čím dál častěji komunikují prostřednictvím e-mailů nebo chatu. Rodiče, prarodiče, pedagogové a další dospělí mohou využít rodičovskou linku na čísle 606 021 021.


Video