Bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková

Bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková | foto: Petra PikkelováMAFRA

Kamila Moučková se stala čestnou občankou Prahy 1

  • 0
Bývalá rozhlasová a televizní moderátorka Kamila Moučková minulý pátek na Staroměstské radnici převzala čestné občanství Prahy 1, předal jí ho starosta Pavel Čižinský (Praha 1 sobě). Kromě zarámované listiny jí předal i finanční dar 100 tisíc korun.

Krátké slavnostní ceremonie se zúčastnila asi dvacítka hostů. Vyjma rodiny a přátel to byl například odborník na etiketu Ladislav Špaček nebo moderátor Karel Voříšek.

Moučková v obřadní síni Staroměstské radnice vzpomínala, že tu čtyři roky oddávala.

Jednadevadesátiletá Kamila Moučková 21. srpna 1968 v televizním vysílání informovala o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Po upálení Jana Palacha v lednu 1969 podporovala studentské protesty. Kvůli tomu musela z televize odejít, následně dostala zákaz vystupování v médiích. Ke své profesi se mohla vrátit až po roce 1989.

Čestné občanství Praha 1 uděluje významným osobnostem, které přispívají k českému uměleckému a vědeckému dědictví. Návrhy mohou zasílat i občané. Nominované schvaluje zastupitelstvo městské části Praha 1.

Loni Čestné občanství převzala například snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, jeho držiteli jsou i například moderátor a herec Marek Eben nebo zpěvačka Hana Hegerová.

Kamila Moučková v pořadu Rozstřel (04/2018):

8. dubna 2018

,

Video