Komentátor a novinář Jiří Hošek.

Komentátor a novinář Jiří Hošek. | foto: Seznam Zprávy

Hošek uznal vinu za obtěžování kolegyň, chystá se vyhledat odbornou pomoc

  • 320
Bývalý zástupce šéfredaktora portálu Seznam Zprávy Jiří Hošek vyhledá odbornou pomoc. V pondělí v redakci skončil kvůli hrubému porušení pracovní kázně. Hošek posílal kolegyním nevyžádané zprávy se sexuálním podtextem, svých činů lituje.

„Toho, co se stalo, upřímně lituji. Chci se všem kolegyním, kterých jsem se svým nevhodným chováním dotknul, omluvit,“ napsal na Twitter bývalý zástupce šéfredaktora Jiří Hošek poté, co s ním portál Seznam Zprávy ukončil smlouvu. 

„Mé jednání bylo nepřípustné a rozhodl jsem se ho řešit s odbornou pomocí,“ doplnil.

Portál Seznam Zprávy se s Hoškem rozhodl rozvázat pracovní smlouvu z důvodu porušení pracovní kázně, potvrdila mluvčí Aneta Kapuciánová. „Posílal třeba nevyžádané fotky svého přirození,“ řekla jedna z jeho bývalých kolegyň. 

Svědectví o sexuálním obtěžování bylo v redakci známé. Ženy si opakovaně na jeho chování stěžovaly. „V redakci o tom věděla spousta lidí, nikdo s tím nic nedělal. Pokusy o řešení ztroskotaly rychle, takže jsme jen mohly sedět a čekat, kdy nějaká fotka nebo zpráva přijde někomu dalšímu,“ řekla pro iDNES.cz další žena, která s ním pracovala.

Jiří Hošek je známý svým podcastem Angličan, který se věnuje fotbalovému dění. „Podcast Angličan a jeho twitterový účet se prozatím loučí,“ objevilo se na Twitteru Podcast Angličan. Hošek byl také zástupcem šéfredaktora Jiřího Kubíka a vedoucím zahraniční rubrik. 

Mezi nevhodné sexuální chování na pracovišti patří nevyžádané sexuální návrhy, fotografie se sexuálním podtextem, dotyky ale také nevhodné vtipy či komentáře.

Podobná situace je i v zahraničí, kde vydavatelský koncern Axel Springer oznámil, že odvolal šéfredaktora nejčtenějšího německého deníku Bild Juliana Reichelta.  „Když chceš mít lepší práci, musíš spát se šéfem,“ cituje deník The New York Times prohlášení jedné ženy, která v rámci interního vyšetřování vypovídala.


Video