(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Moderátor kontroverzní televizní show Jerry Springer byl i politikem

  • 1
Moderátor Jerry Springer, který 13. února oslaví 75. narozeniny, byl starostou města Cincinnati. Později se ale stal politickým komentátorem a v roce 1991 se na obrazovkách poprvé objevila The Jerry Springer Show. Z té se stal jeden z nejsledovanějších a nejkontroverznějších pořadů v USA.

Talk show se vysílala až do loňského roku, získala si přízeň diváků i v řadě dalších zemí včetně Česka a jejími nejčastějšími tématy byly extrémní mezilidské vztahy.

Jerry Springer se narodil 13. února 1944 v Londýně židovským rodičům, kteří uprchli do Británie z Polska před nacisty. V roce 1949 rodina odjela do USA. Springer vystudoval práva a politické vědy a byl například členem týmu senátora Roberta Kennedyho, bratra Johna Fitzgeralda Kennedyho. Po zavraždění Roberta Kennedyho v roce 1968 začal pracovat v Cincinnati v právnické firmě a později se v tomto městě dal na politiku.

První díl jeho slavné show se objevil na televizních obrazovkách v září 1991. V Česku se objevila před lety v televizi Nova. Pozvaní hosté ve studiu před publikem otevřeně hovořili o nevěře, intimních problémech či sexuálních úchylkách. Lidé z publika měli volný prostor pro často bouřlivé reakce a při vysílání musela asistovat ochranka.

Kritiku a protesty například vyvolal díl, po jehož odvysílání byla zavražděna manželka jednoho z vystupujících. Springer vždy tvrdil, že nastavuje společnosti zrcadlo a výsledkem je zábava bez zábran, prý něco jako karikatura.

Stejnou pozornost vyvolal i muzikál Jerry Springer: The Opera, který vychází z jeho show a který pobouřil britské křesťanské skupiny natolik, že ho řada divadel odmítala hrát. Hudební dílo ale získalo nejvýznamnější britskou divadelní cenu Laurence Olivier Awards, a to hned ve čtyřech kategoriích, mezi nimi i v kategorii původní muzikál.

Kontroverzní titul v roce 2013 například uvedli studenti muzikálového herectví Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU). Letos na podzim by se měla na obrazovkách ve Spojených státech objevit další Springerova show Soudce Jerry.


Video