(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Šula, MAFRA

Kvůli Soukupově vstupu do politiky dávají novináři výpovědi

  • 9
Politické ambice Jaromíra Soukupa vyvolaly pnutí uvnitř redakce jeho vydavatelství Empresa Media. Soukupovo rozhodnutí angažovat se v politice vedlo redaktory Miloše Kozumplíka a Radku Smejkalovou tento mediální dům opustit, píše server Médiář.

Kozumplík je šéfredaktorem časopisu Interview a Týden Historie, je rovněž šéfem knižní divize Empresy, Smejkalová je reportérka Týdne a Interview.

“Z vysílání televize Barrandov jsme se s překvapením dozvěděli, že pan Jaromír Soukup, majitel časopisů, v nichž jsme zaměstnáni, aktivně vstoupil na politickou scénu. Ohlášené angažmá pana vydavatele je v zásadním rozporu s naší představou o svobodném a nezávislém výkonu novinářské práce, která je pro nás víc než pouhým zaměstnáním,“ cituje z prohlášení dvojice Médiář.

„Protože nechceme žurnalistické řemeslo diskreditovat a nechceme přispívat k relativizaci morálních hodnot, které ctíme, rozhodli jsme se s vydavatelstvím pana Jaromíra Soukupa ukončit veškeré pracovněprávní vztahy,“ stálo podle serveru rovněž v prohlášení.

Soukup ohlásil, že zakládá stranu LIST Jaromíra Soukupa, která má bránit české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy.

Soukup by se tak v případě volebního úspěchu musel vzdát vydavatelství Empresa Media, pod které spadá TV Barrandov, ale také týdeníky Instinkt, Týden, Sedmička nebo Faktor S.

Mohl by tak následovat Andreje Babiše. Český premiér, který skrze Agrofert vlastnil mediální skupinu MAFRA, musel kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 převést celou firmu do svěřenského fondu.


Video