(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Soukup má podle ČT obrovské dluhy, ten na televizi podává trestní oznámení

  • 296
TV Barrandov Jaromíra Soukupa je na obrazovkách už deset let a od počátku je ve ztrátě. Podle České televize má společnost Barrandov Televizní Studio, která provozuje TV Barrandov, miliardové dluhy. Podle Soukupa jde o lživé informace a rozhodl se podat na ředitele ČT a redaktorku Noru Fridrichovou žalobu.

Dluhy společnosti Barrandov Televizní Studio už podle České televize převýšily celkový majetek, a to o 114 milionů korun. Vyplývá to z poslední zveřejněné účetní závěrky za rok 2016.

Od samého počátku existence se TV Barrandov potýká se ztrátou, za prvních pět let dosáhla její kumulovaná výše více než miliardy korun. Kvůli prodělkům a zápornému vlastnímu kapitálu museli akcionáři několikrát zvyšovat základní kapitál. Hospodaření zůstalo - s výjimkou roku 2016 - v červených číslech i poté, co televizi začátkem roku 2013 převzal Jaromír Soukup.

Problémy má ale i Soukupovo vydavatelství Empresa Media. Ta je dlouhodobě ztrátová, rok 2017 zakončila sice s vyššími tržbami než v předešlém roce, ale ze ztráty se nevymanila.

Kondici Soukupových firem pro pořad 168 hodin analyzoval děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Ladislav Mejzlík. Podle něj nejde zdaleka jen o úvěry. Například firma Barrandov Televizní Studio dluží také na 600 milionů korun i obchodním partnerům, upozorňuje ČT24. A Soukupova mediální agentura Médea má podle serveru po splatnosti stamilionové závazky.

„Mít úvěry na provoz a investice je úplně normální věc a mají je skoro úplně všechny firmy. Pokud tedy nemají takové zisky, aby jim stačily na investice a na celoroční provoz. Ostatně kdyby to tak nebylo, tak by se celý ten bankovní sektor mohl jít klouzat,“ cituje server ČT24 Soukupa. Ten tak reagoval na reportáž pořadu 168 hodin z 20. ledna.

Jaromír Soukup žaluje ředitele ČT

Podle tiskové mluvčí TV Barrandov Marie Opletalové již nehodlá Jaromír Soukup dále tolerovat poškozování značky a dobrého jména svého mediálního impéria ze strany České televize. Rozhodl se za lživé výroky žalovat jak ředitele České televize, tak podat trestní oznámení na moderátorku Noru Fridrichovou. Zároveň podává podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a Radě České televize.

„Generální ředitel České televize Petr Dvořák je zodpovědný za obsah, nese tedy plnou odpovědnost za to, že redaktoři a editoři jeho stanice se dopustili lživých a manipulativních výroků, které dlouhodobě poškozují dobré jméno mých firem. Česká televize tak dlouhodobě zneužívá svého postavení na trhu a evidentně ve vysílání nechává prezentovat osobní názory redaktorů, kteří rezignují na objektivitu vysílání,“ okomentoval situaci Soukup.

„Nepotřebuji být žádný specialista na televizní obsah, abych viděl, že Česká televize postupuje jednoznačně ideologicky ke zpracovávání obsahu, který je spojen s mou osobou nebo s televizí Barrandov. Navíc mi přijde zarážející, že zatímco Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je schopna nám posílat upozornění za každou maličkost, tak v případě České televize je její chování farizejské,“ dodal k celé věci Soukup.

,

Video