Jakub Železný

Jakub Železný | foto: Michal Sváček, MAFRA

Moderátor Železný zvažuje kandidaturu na ředitele ČT, chce nabízet témata

  • 197
Moderátor České televize Jakub Železný zmínil v rozhovoru pro DVTV, že uvažuje o kandidatuře na post generálního ředitele České televize. Funkční období současného ředitele veřejnoprávní televize končí za tři roky.

„Velmi vážně o tom uvažuju a uvažuju o tom nikoli proto, že se toužím stát jakýmkoli vedoucím pracovníkem, neřkuli generálním ředitelem, čehokoli,“ řekl Jakub Železný v rozhovoru s Martinem Veselovským.

Reagoval tak na Veselovského, který ocitoval starší výrok Železného pro Český rozhlas: „Až mi bude 50, tak těsně před padesátkou bude konkurz na ředitele České televize, jen jsem k tomu takto došel, nic vím, nic míň.“

Železný doplnil, že po postu generálního ředitele České televize (ČT) netouží, ale má pocit, že by bylo dobré nabídnout některá pro něho zásadní témata tomu, kdo bude rozhodovat o budoucnosti ČT. „Z tohoto důvodu o tom uvažuju,“ vysvětlil Železný

Rozhovor v DVTV se mimo jiného týkal Železného nestrannosti jako moderátora veřejnoprávní televize a jeho reakcí ohledně Milady Horákové na sociálních sítích či jeho poznámky o tom, že se pražské nábřeží jmenuje po Ludvíku Svobodovi v rozhovoru s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem.

Generálního ředitele České televize jmenuje a odvolává Rada České televize. Současný generální ředitel Petr Dvořák stojí v čele veřejnoprávní televize od roku 2011. V současné době vykonává druhé funkční období v čele této instituce. V roce 2017 totiž ve výběrovém řízení, kam se přihlásilo 12 lidí, obhájil svůj post. Druhé funkční období mu končí v roce 2023.


Video