(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Írán žádá USA okamžité propuštění íránské novinářky z vazby

  • 0
Írán vyzval Spojené státy, aby okamžitě propustily z vazby jeho novinářku Marzíju Hášemíovou, kterou od neděle podle Teheránu bezdůvodně zadržují. Informoval o tom server BBC. Její zatčení odsoudilo i íránské ministerstvo zahraničí. Americké úřady se k události zatím nevyjádřily.

Podle íránské televize Press TV, pro niž Marzíja Hášemíová pracuje, byla novinářka v americkém vězení vystavena „nelidskému“ zacházení.

Důvod zadržení Hášemíové není znám. Server BBC v této souvislosti připomněl zostření napětí mezi Teheránem a Washingtonem za prezidenta Donalda Trumpa a uvedl, že v Íránu jsou nyní ve vězení nejméně čtyři Američané. Jedním z nich je veterán amerického námořnictva Michael White, jehož zadržení potvrdily íránské úřady před týdnem.

Devětapadesátiletá Hášemíová se narodila v USA jako Melanie Franklinová, ale už dlouho žije v Íránu a za manžela má Íránce. Její zatčení potvrdil agentuře AP její syn. Podle něj byla jeho matka zadržena v neděli ve městě St. Louis, kde natáčela dokument o právech Afroameričanů poté, co navštívila rodinu v rodném New Orleansu.

„Vyzýváme k okamžité propuštění paní Hášemíové a americkou vládu vyzýváme, aby se omluvila za své chování žurnalistce i mezinárodní novinářské komunitě,“ uvedla v prohlášení televize Press TV, která je odnoží íránské státní televize a vysílá anglicky a francouzsky.

Podle televize novinářka v úterním telefonátu své rodině uvedla, že byla v americkém vězení „vystavena násilnému a ponižujícímu jednání“. Americké úřady ji prý mimo jiné donutily sundat hidžáb, jimž se zahaluje od té doby, co konvertovala k islámu. Místo něj může ve vazbě nosit jen triko s krátkým rukávem. Ve vězení také prý nedostává halál jídlo, tedy takové, které jí povoluje její muslimská víra.

USA a Írán neudržují diplomatické vztahy od roku 1980. Loni napětí mezi oběma zeměmi vyostřil americký prezident Donald Trump, když odstoupil od dohody světových mocností s Íránem z roku 2015 a znovu zavedl vůči této zemi sankce. V dohodě, kterou uzavřel za USA předchozí prezident Barack Obama, se Írán zavázal omezit jaderný program výměnou za zrušení s tím spojených sankcí. Podepsaly ji také Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU, které odstoupení USA od dohody kritizovaly.


Video