| foto: Mediahub

Indii rozčilily rohožky v podobě indické vlajky na Amazonu

 Indická vláda pohrozila, že nebude vydávat víza zaměstnancům firmy Amazon kvůli rohožkám zobrazujícím indickou vlajku, které tento internetový obchod nabízel. Indická ministryně zahraničí rovněž vyzvala firmu, aby se omluvila. Amazon následně oznámil, že rohožky v podobě oranžovo-bílo-zelené vlajky Indie stáhl z prodeje.

Americká firma nabízela kontroverzní rohožky na svých kanadských internetových stránkách. Amazon nabízí i rohožky inspirované vlajkami dalších zemí, jiné stížnosti prý však zatím zaznamenány nebyly; v nabídce jsou mimo jiné rohožky v podobě vlajek České republiky a Slovenska.

Podle zpravodajského serveru CNN má Indie přísná pravidla týkající se ochrany vlajky jako státního symbolu. Vlajka by se podle těchto pravidel například nikdy neměla dotknout země. Nikdy by také neměla být natištěna na oblečení nebo nábytku. Rohožka v podobě indické vlajky tak porušuje hned několik těchto pravidel.

"Amazon musí předložit bezpodmínečnou omluvu," uvedla ve středu na twitteru indická ministryně zahraničí Sušma Svaradžová. "Musí okamžitě stáhnout veškeré výrobky, které urážejí naši státní vlajku," napsala. "Pokud se tak nestane, neudělíme indická víza žádnému představiteli Amazonu a zrušíme víza vydaná dříve," dodala.

Amazon stáhl rohožky z prodeje ve středu večer. "Tento produkt již není na těchto stránkách k prodeji," uvedla podle agentury Reuters mluvčí Amazonu.


Video